Hrenovke v testu so preprost recept za popestritev kosila. Tjaša in Blaž sta na svojem blogu Midva kuhava, pripravila poslastico, ki bo zagotovo navdušila vse, še posebej pa otroke.
Št. porcij: 8
Zahtevnost: 2/5
Čas priprave: 45 minut + 90 minut vzhajanja
Sestavine
Testo:
350 g pšenične bele moke Radi imamo domače
0,5 vrečke suhega kvasa
130 g navadnega jogurta Radi imamo domače
100 ml mleka
3 žlice olja
1 žlička soli
Hrenovke:
2 paketa hrenovk Radi imamo domače
Premaz:
1 jajce
5 žlic mleka
Postopek
Oblikovanje:
- Vse sestavine zmešamo skupaj in pregnetemo, da dobimo gladko in nelepljivo testo.
- Postavimo ga v posodo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati na toplem 1 uro.
- Testo oblikujemo v debelo kačo in jo narežemo na 8 enakih delov - kačo razpolovimo, dobljeni polovici zopet razpolovimo, na koncu pa razpolovimo še četrtine.
- Vsak kos razvaljamo do pravokotnika, ki naj v višino meri 1x, v dolžino pa 1,5x dolžine hrenovke.
- V konec pravokotnika zarežemo resice, vzporedne z daljšo stranico, dolge pa naj bodo približno 4 cm.
- Na konec, nasproten resicam, položimo hrenovko in jo tesno zavijemo proti resicam.
- Ko pridemo do resic, jih poveznemo čez zavito hrenovko tako, da je med njimi nekaj milimetrov prostora.
- Postopek ponovimo za vse hrenovke, nato jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut.
Peka:
- Jajce in 5 žlic mleka zmešamo skupaj.
- Oblečene hrenovke razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko in jih premažemo z mešanico mleka in jajc.
- Pečemo jih 15-20 minut pri 200 °C.