Uporabno
5384 ogledov

Hrenovke v kvašenem testu

Mercator Radi imamo domače Mercator
Hrenovke v testu so preprost recept za popestritev kosila. Tjaša in Blaž sta na svojem blogu Midva kuhava, pripravila poslastico, ki bo zagotovo navdušila vse, še posebej pa otroke.
 
Št. porcij: 8
Zahtevnost: 2/5
Čas priprave: 45 minut + 90 minut vzhajanja

Sestavine

Testo:

350 g pšenične bele moke Radi imamo domače

0,5 vrečke suhega kvasa

130 g navadnega jogurta Radi imamo domače

100 ml mleka

3 žlice olja

1 žlička soli

Hrenovke:

2 paketa hrenovk Radi imamo domače

Premaz:

1 jajce

5 žlic mleka

Postopek

Oblikovanje:

  1. Vse sestavine zmešamo skupaj in pregnetemo, da dobimo gladko in nelepljivo testo.
  2. Postavimo ga v posodo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati na toplem 1 uro.
  3. Testo oblikujemo v debelo kačo in jo narežemo na 8 enakih delov - kačo razpolovimo, dobljeni polovici zopet razpolovimo, na koncu pa razpolovimo še četrtine.
  4. Vsak kos razvaljamo do pravokotnika, ki naj v višino meri 1x, v dolžino pa 1,5x dolžine hrenovke.
  5. V konec pravokotnika zarežemo resice, vzporedne z daljšo stranico, dolge pa naj bodo približno 4 cm.
  6. Na konec, nasproten resicam, položimo hrenovko in jo tesno zavijemo proti resicam.
  7. Ko pridemo do resic, jih poveznemo čez zavito hrenovko tako, da je med njimi nekaj milimetrov prostora.
  8. Postopek ponovimo za vse hrenovke, nato jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut.

Peka:

  1. Jajce in 5 žlic mleka zmešamo skupaj.
  2. Oblečene hrenovke razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko in jih premažemo z mešanico mleka in jajc.
  3. Pečemo jih 15-20 minut pri 200 °C.

Mercator Radi imamo domače | Avtor: Mercator Mercator