Vita je navdih za svojo vegansko jabolčno pito dobila pri babici, katere jabolčno-skutni zavitek je oboževala že kot otrok. Ker se je sama kasneje zaradi težav z alergijami zatekla k veganski prehrani, se je v oddaji Naj slovensko pecivo odločila predstaviti prav z vegansko različico jabolčne pite. Namesto skute je uporabila tofu, namesto navadnega jogurta dodala kokosovega, navadno maslo je nadomestila s kokosovim, namesto navadnega mleka je uporabila ovseno različico. In še ena zanimivost: svoje poslastice ni pripravljala samo iz navadne bele pšenične moke, temveč ji je dodala nekaj polnozrnato-pirine.
In zdaj ste na vrsti vi, da do 16. 12. z nakupom ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da njena sladka pregreha nikoli ne bo šla v pozabo.
Sočna pita iz preprostih veganskih sestavin
Priprava veganske jabolčne pite je preprosta, pove Vita. Kajti prav k temu stremi pri kreiranju vseh svojih receptov. Ter tudi k temu, da so sestavine za njene recepte čim bolj enostavne in naravne. "Osredotočam se na posamezne veganske sestavine, ki jih lahko dobimo kjerkoli in ki jih poznam. Iz teh poskušam sestaviti nekaj okusnega in unikatnega. Ta babičina pita se mi zdi zdrava sladica, saj bi jo lahko za zajtrk pojedla brez slabe vesti. S svojimi recepti se poskušam izogniti uporabi velikih količin sladkorja in maščob in poskušam jedi narediti čim bolj polnovredne. Zato ima tudi ta biskvit v sebi polnozrnato moko, da doda vlaknine, jabolka,ki prav tako dodajo vlaknine, tofu, ki doda proteine. Pita je polna, sočna, ampak super za zdravje," zagotavlja Vita.
Veliko ljudi je že preizkusilo mojo sladico, tudi tisti, ki niso navdušeni nad vegansko hrano. Zelo me veseli, da so jo tudi oni pohvalili in opisali kot sočno in okusno pito.
"Vita ima izredno težko nalogo. Prepričati mora mene, ki obožujem jabolčne pite in so moja najljubša sladica, kljub temu da sem sicer čokoholik. Pripravila jo je v veganski različici. Tako da sedaj nestrpno pričakujem, kaj mi bo postregla," pa je bila radovedna Polona Klančnik.
"Jabolka so tradicionalno prisotna v prehrani na Slovenskem, stoletja zgodovinskega razvoja. Največ so jih uporabljali za oblogo v raznih pogačah, delno tudi za nadev v zavitkih ali štrudljih, pa za izdelavo nadeva za jabolčne štruklje," dodaja drugi član žirije, etnolog prof. dr. Janez Bogataj.
K veganski prehrani jo je pripeljala težka izkušnja
K zdravi, polnovredni prehrani se je Vita začela zatekati v srednji šoli, ko se je soočala s hudimi kožnimi izpuščaji, za katere se je izkazalo, da so posledica alergij na hrano. Takrat se je tudi zredila 10 kilogramov in prekomerna teža je bila še ena težava, s katero se nikoli prej ni soočala. Zaradi vsega skupaj je za nekaj časa nehala jesti, kar se je kmalu izkazalo za slabo odločitev. Tako je Vita morala najti drugo pot. Odločila se je, da popolnoma spremeni prehrano. Najprej je opustila meso in nekatere druge izdelke živalskega izvora, kot je kravje mleko, ter postala vegetarijanka. Vedno bolj je začela spoznavati tudi vegansko prehrano in se sčasoma iz vegetarijanke prelevila v veganko.
Danes je tudi ponosna avtorica bloga, na katerem objavlja svoje recepte in slike dobrot, ki jih ustvari. Hkrati pa razvija recepte in fotografira tudi za različna podjetja, tako da je na dobri poti, da si ustvari poslovno kariero na področju, ki ga tako zelo obožuje. "Moja vizija za prihodnost pa vključuje elektronski priročnik ‘’How to go vegan’’, mogoče kakšen spletni tečaj, ki bi pomagal ljudem, da bi se lažje znašli v svetu veganstva," še dodaja.
In ne pozabite, vse do 16.12. lahko z nakupom ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da le-to nikoli ne bo šlo v pozabo.