Trajnostno
64 ogledov

Slovenci spet med najboljši sto na svetu, kar šest zgodb

deček vesla na reki Kolpi Profimedia
Slovenija izstopa na svetovnem zemljevidu trajnostnega turizma. Med 100 najboljšimi trajnostnimi destinacijami na svetu je šest slovenskih.

Organizacija Green Destinations je tudi letos objavila seznam "Green Destinations Top 100 Stories", na katerega se je v letu 2024 uvrstilo šest slovenskih destinacij. Letos so omenjeno nagrado prejeli Bela Krajina, Brežice, Jeruzalem, Ljubljana, Miren-Kras in Rogla-Pohorje. »Močna prisotnost slovenskih zgodb med najboljšimi sto na svetu ponovno potrjuje, da Slovenija skupaj z destinacijami utrjuje svoj sloves ene najbolj zelenih in trajnostno naravnanih držav, hkrati pa povečuje svojo prepoznavnost v globalnem turističnem prostoru,« so ob tem zapisali v Slovenski turistični organizaciji (STO).

Stoterica izbranih zgodb predstavlja primere dobre prakse, kako turizem in lokalno okolje povezati na najbolj trajnosten način. 

Bela Krajina: pot h kakovosti bivanja in ohranjanju narave

Belo Krajino krasi bronast znak Slovenia Green. Usmerjajo se predvsem v kakovost turistične ponudbe in ne v masovnost. Spodbujajo obisk tudi izven glavne sezone, podaljšanje časa obiska in hkrati vključenost lokalne skupnosti. 

Brežice: festivali z zero-waste certifikatom

Brežice nosijo platinasti znak Slovenia Green. Odločili so se pridobiti certifikat zero-waste za dogodke. Prvi dogodek, ki je dobil ta certifikat, je bila Mestna promenada, kjer so uspeli zmanjšati količino odpadkov, po drugi strani pa doseči pravilno razvrščanje odpadkov. Ob tem so obiskovalce spodbujali k uporabi javnega prevoza do dogodka, ponudnike na dogodku pa k uporabi recikliranih in ponovno uporabnih materialov. 

Jeruzalem: hotel, razpršen po vinorodnih goricah

Jeruzalem se ponaša s srebrnim Slovenia Green znakom. Jeruzalemske gorice se ponašajo z manjšimi posejanimi manjšimi kmetijami z vinskimi kletmi. Ustvarili so Razpršeni hotel Jeruzalem Slovenija, kjer so pod eno »streho« zbrane počitniške hiše, apartmaji, turistične kmetije, sobe v gostiščih in hostel.

Jeruzalem | Avtor: Profimedia Profimedia

LUV Fest Ljubljana: praznik ljubezni, umetnosti in vandranja v februarju in marcu

Ljubljana je prejela platinasti znak Slovenia Green. Da bi razpršili obisk skozi celo leto, so v prestolnici pripravili različne dogodke, festivale, doživetja, ki jih je možno obiskati tudi izven »glavnih« turističnih vrhuncev. Tak primer je Festival ljubezni, umetnosti in vandranja, ki traja od 8. februarja, slovenskega kulturnega praznika, do 12. marca, ko v Sloveniji častimo svoj praznik ljubezni in prerojenja – gregorjevo. V tem času do po mestu razpršene različne umetniške inštalacije, organiziranih je več ustvarjalnih delavnic, koncertov, razstav in tematskih vodenih ogledov. 

Rogla-Pohorje: aktivna doživetja v naravi vse dni v letu

Rogla se je prilagodila podnebnim spremembam, tako da je s svojo ponudbo privlačna destinacije vse leto. Ko ni snega, so obiskovalcem na voljo različne tematske poti, kolesarski park, leteči tobogan in še več. Del sredstev od prodanih kart za tek na smučeh in smučarskih vozovnic namenjajo aktivnostim za ohranjanje naravnega okolja. Tesno so povezani s Termami Zreče pod obronki Pohorja, od koder se gostje term do gorskega centra pozimi in visoki poletni sezoni lahko zapeljejo z brezplačnim avtobusom.

Rogla | Avtor: Foto Nareks Foto Nareks

Miren Kras: Zvoki miru na sanjskem Krasu

Dve sosednji regiji, z zlatim znakom Slovenia Green nagrajeni Miren-Kras ter italijanska Prolocco Fogliano-Redipuglia sta združili moči v mednarodnem projektu Sounds of peace – I suoni della pace – Zvoki miru. Dvodnevni pohod po Poti Miru vodi od Alp do Jadrana mimo spomenikov prve svetovne vojne, začinjen z dvema koncertoma svetovno priznanih glasbenikov z obeh strani meje. Pohod je začinjen še z branjem literature v obeh jezikih in obiskom več kraških jam.

Slovenija je leta 2016 kot prva država v celoti postala zelena destinacija sveta po standardu Green Destinations.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.