Trajnostno
537 ogledov

O prednostih, ki jih prinaša takšna oblika pridelave hrane

razno 02.11.07 traktor, plug, oranje, delo, zemlja, njiva, kmetovanje; foto:sasa Saša Despot
Danes obeležujemo ekološki dan EU, ki je namenjen ozaveščanju in promociji ekološkega kmetovanja. Ob tej priložnosti ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pripravlja celodnevno prireditev E'ko dobro med drugim z ekološko tržnico.

Okoli 20 ekoloških kmetij se bo s pridelki in izdelki predstavilo na zunanjem prostoru Gospodarskega razstavišča. Ekološko tržnico ministrstvo sicer pripravlja s podporo ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

"Podpirati moramo ekološke kmete in ekološke kmetije, ki skrbijo za najboljšo kakovost pridelkov," je pred prireditvijo pretekli teden poudarila kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

Obiskovalci se bodo po napovedih organizatorja na današnji prireditvi lahko preizkusili v poznavanju ekološkega kmetovanja, evropskih skladov in zmanjšanju odpadkov, se seznanili s projektom Pravica do zdravja na krožniku, ki ga pripravlja Zveza ekoloških kmetov Slovenije, obiskali kulinarično dogajanje z Luko Jezerškom in Luko Pangosom ter prisostvovali snemanju podkasta z zmagovalcem 10. sezone oddaje Masterchef Pangosom.

Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

Organizatorji pripravljajo tudi posvet Več lokalne ekološke hrane v javne zavode: vloga lokalnih skupnosti, kjer bodo predstavili primer dobre praske v mestni občini Kranj ter premierno predstavitev komunikacijske akcije Spoštujmo hrano, spoštujmo planet.

Čez dan bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi različnim intervjujem, med drugim s Čalušićevo, Jankovićem, predsednico Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije Marijo Marinček ter metalcem diska Kristjanom Čehom.

Ekološki dan EU je bil razglašen leta 2021 in je namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih, povezanih z ekološkim kmetovanjem, ter ozaveščanju javnosti o prednostih, ki jih prinaša prehod na to obliko pridelave hrane - od zmanjševanja ogljičnega odtisa do zagotavljanja kakovostnih živil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice