Svet
7 ogledov

ZDA bi rade evropsko pomoč

robert gates afp Žurnal24 main
Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je evropske zaveznice pozval, naj okrepijo svoje vojaške enote zaradi vse večje dejavnosti talibanov.

Na jugu Afganistana se je v zadnjih 18 mesecih, odkar je Nato prevzel nadzor nad tem območjem, povečal upor talibanov in njihovih napadov na tuje vojske. Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha se kljub željam, da bi se umaknila iz tega območja, srečuje s številnimi težavami v Afganistanu, saj se je varnost zaradi nenehnih napadov talibanov in njihove krepitve poslabšala.

Britanski obrambni minister Des Browne je dejal, da je z vojaškim nadzorom še naprej treba pomagati Afganistancem, ohraniti njihovo varnost in nadaljni gospodarski razvoj. In dokler tega države ne bodo dosegle, je potrebna tovrstna pomoč: "Mi moramo afganistanski oblasti zagotoviti podporo za njihovo čimprejšnjo vzpostavitev samostojne oblasti." Browne se ob tem sicer ni jasno opredelil, ali bi bilo možno povečati angleške enote v sklopu misije v Afganistanu.

Da se podobno lahko pričakuje tudi od drugih evropskih držav, je opozoril Gates sam, saj po njegovem mnenju večina evropskih držav podcenjuje trenutne razmere v Afganistanu. Kot je dejal, so nekdanji talibanski voditelji nekaterim voditeljem Al Kaide z Osamo bin Ladnom na čelu dali zavetje že nekaj let pred 11. septembrom leta 2001. Zato Gates želi, da bi članice zveze Nato sprejele krajšo izjavo, ki bi pregledala vzroke in namen delovanja tujih vojakov v Afganistanu in ugotovila, kaj za boljše varnostne razmere lahko naredi afganistanska vlada.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.