Svet
2 ogledov

Zardari zaprisegel

Zardari je po atentatu na Butovo decembra lani tudi sopredsednik njene Pakistans Žurnal24 main
Asif Ali Zardari, vdovec nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto, je z zaprisego postal 14. predsednik Pakistana. Na položaju je nasledil Perveza Mušarafa.

Slovesnost je potekala v predsedniški palači v Islamabadu, udeležili so se je številni politiki in tuji gostje, prenašala pa jo je tudi pakistanska televizija. Asif Ali Zardari je na sobotnih tajnih predsedniških volitvah zmagal z dvotretjinsko večino. Po neuradnih podatkih naj bi prejel kar 488 od 685 glasov.

Slovesnosti so se udeležili trije Zardarijevi otroci in afganistanski predsednik Hamid Karzaj. Na skrbno varovani slovesnosti so odmevali vzkliki "Živela Butova!" in "Butova je živa!".

Nemirni časi
Pakistan se sooča z nasiljem islamskih skrajnežev, hudimi gospodarskimi težavami in zaskrbljenostjo mednarodne skupnosti. Mušarafova vladavina je omajala stabilnost Pakistana. Nekdanji pakistanski predsednik je v ZDA dobil zaveznika v boju proti terorizmu oziroma pri invaziji na Afganistan. S tem je v državo pritekel denar, hkrati pa je v bombnih in samomorilskih napadih v minulem letu umrlo okoli 1200 ljudi.

Zardari namerava odločno nastopiti v boju proti skrajnežem in gospodarski stiski, soočiti pa se bo moral tudi z vladno krizo. Njegova Pakistanska ljudska stranka je izgubila podporo koalicijskega partnerja Pakistanske muslimanske lige. Pakistanski mediji so ga že pozvali, naj dokaže, da je vreden zaupanja. V preteklosti je namreč bil vpleten v korupcijske škandale, zaradi česar si je prislužil vzdevek "gospod Deset odstotkov", enajst let pa je preživel za rešetkami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.