Bakterija EHEC v Nemčiji terjala še dve smrtni žrtvi, umrli sta ženski, stari 41 in 89 let. Bakterija je tako skupno terjala že pet smrtnih žrtev, vse več pa je tudi okuženih. Zdaj jih je že več kot 600, 140 od njih pa ima sindrom, ki lahko pripelje do odpovedi ledvic, piše nemški Bild.
Krive kumarice iz Španije
Po ugotovitvah hamburškega Inštituta za higieno se nevarna bakterija Ehec prenaša s kumaricami iz Španije, je sporočila hamburška senatorka za zdravje Prüfer-Storcks. Evropska komisija pa je sporočila, da so okužbe z bakterijo Ehec zabeležili tudi v Veliki Britaniji ter na Švedskem in Nizozemskem. Oboleli so bili nedavno v Nemčiji.
Rezultate raziskave, ki so jo doslej opravili le v Hamburgu, bodo preverili še z drugimi meritvami, je še sporočila senatorka, ki odsvetuje tudi uživanje kumarične solate. Prav tako ni izključeno, kot poroča nemška agencija dpa, da so lahko vir okužbe tudi druga živila.
Nemška ministrica za zdravje Ilse Aigner je pred tem dejala, da so za širjenje bakterije najverjetneje krive surove kumare, paradižnik in solata, 25 od okuženih je namreč uživalo to zelenjavo. Prebivalce na severu Nemčije so opozorili, naj se izogibajo solati, kumaram in paradižniku, hkrati pa priznali, da ne vedo, kako bi se zelenjava lahko okužila z bakterijo.
Na Švedskem deset sumov okužbe
Koliko ljudi je zbolelo na Švedskem, oblasti niso sporočile, po besedah tiskovne predstavnice švedskega urada za preprečevanje nalezljivih bolezni naj bi preiskovali deset sumov na okužbo z bakterijo Ehec. Prebivalcem so tudi svetovali previdnost na potovanjih v Nemčiji.
V Sloveniji bakterije ni
"Možno, a malo verjetno je, da bi se okužba razširila k nam, čeprav v EU obstaja prost pretok blaga in živil," pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja. Pristojne službe so v pripravljenosti, če bi se bakterija pojavila tudi pri nas. Potnikom, ki potujejo v Nemčijo, za zdaj ne svetujejo posebnih ukrepov.
Kot običajno pa tudi njim med drugim priporočajo, da se izogibajo toplotno slabo obdelanimi živilom, npr. mletemu mesu, da sveže sadje in zelenjavo pred zaužitjem temeljito operejo in da si umivajo roke po uporabi toaletnih prostorov, pred pripravo hrane in pred jedjo.