Svet
518 ogledov

Vučić: "Nikoli nisem bil velik oboževalec komunistov, toda ..."

Aleksandar Vučić Epa Aleksandar Vučić.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v pogovoru za časnik Politico zavrnil možnost premestitve grobnice Josipa Broza Tita, rekoč da je jugoslovanski voditelj del srbske zgodovine in bo to tudi ostal. Premestitev grobnice iz beograjske Hiše cvetja v Titov rodni Kumrovec na Hrvaškem je predlagal župan srbske prestolnice Aleksandar Šapić.

"To se ne bo zgodilo. Nikoli nisem bil velik oboževalec komunistov in komunističnega režima, a Josip Broz je del naše zgodovine, tukaj je živel in bil pokopan in ostal bo del srbske in jugoslovanske zgodovine," je v intervjuju dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Šapić je na ponedeljkovi seji beograjskega mestnega sveta predlagal premestitev grobnice, češ da bi bila to "izjemno pomembna stvar za srbski narod in prihodnost države". Da bo to predlagal, je sicer napovedal že pred časom.

Po njegovem mnenju bi moral Beograd namesto ohranjanja Titovega mavzoleja na Dedinjah, ki je del tamkajšnjega širšega kompleksa Muzeja jugoslovanske zgodovine, razmisliti o postavitvi spomenika vodji srbski četnikov med drugo svetovno vojno Draži Mihailoviću. Zavzel se je tudi za odstranitev grobnice narodnih herojev na Beograjski trdnjavi, znani kot Kalemegdan.

Predlog premestitve Titovih posmrtnih ostankov je v srbski koaliciji naletel na mešane odzive, zavračajo pa ga tudi srbski intelektualci. Po oceni zgodovinarjev Šapićeva pobuda predstavlja nevaren korak v smeri zgodovinskega revizionizma ter obračuna z Jugoslavijo in komunizmom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:15 22.september 2024.

    Brez trdne podpore srbskih komunistov Josip Broz nikoli ne bi "postal Tito" kot ga poznamo in nikoli mu ne bi bilo po vojni dano 36 let iz Beograda krojit usode Jugoslavije in tako je edino pravilno, da ostane tam kjer ...prikaži več kjer je do konca imel največ zvestih kompanjonov! Ne gre pozabiti, da so se proti koncu sedemdesetih slišali tudi predlogi, da bi se Titu mavzolej postavilo v njegovem rodnem Kumrovcu. Vodstvo KPJ je tovrstne predloge ignoriralo, ker naj bi Tito za zadnji dom že odobril Dedinje...

  • will 13:22 22.september 2024.

    Ena se tebi je želja spolnila, da v zemji domači ti...

  • Enzgg4 13:20 22.september 2024.

    Spomenik Draži bi bil srbski pandan spomeniku Quislingu na NO ali Petainu v FR. Ampak tam imajo stvari vsaj toliko pošlihtane v glavi, da jim je jasno, kdo je bil kje med ww2