Svet
5294 ogledov

Vučić na Kosovu: Blokade, slišijo se rafali

Aleksandar Vučić, Obisk na Kosovu Epa
Aleksandar Vučić se mudi na dvodnevnem obisku na Kosovu.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj prispel na dvodnevni obisk na Kosovo; najprej je obiskal kraj Zubin Potok in območje akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom, ki si ga lastita obe državi.

Danes naj bi v skladu z napovedmi obiskal še nekaj krajev v osrednjem delu Kosova, države, ki je Beograd ne priznava. Opoldne naj bi v severnem večinsko srbskem delu Mitrovice nagovoril kosovske Srbe. Seznanil naj bi jih z možnostmi za kompromisno rešitev spora s Kosovom, v kateri bi bili upoštevani interesi Srbov in kosovskih Srbov, je poročal Tanjug.

Aleksandar Vučić, Obisk na Kosovu | Avtor: Epa Epa

Cestne blokade

Obisk spremljajo okrepljene policijske sile; danes so na poti delegacije do bolnišnice v Kosovski Mitrovici naleteli na več cestnih blokad. Nekaj sto Albancev je blokiralo cesto Kosovska Mitrovica - Srbica zaradi napovedi Vučićevega obiska v vasi Banje. V vasi Trnava so se medtem, kot poroča RTS, slišali strelski rafali. Proteste naj bi po poročanju nekaterih srbskih portalov organizirali veterani Osvobodilne vojske Kosova, RTS poroča, da za njimi stoji predsednik Skupščine Kosova Kadri Veselji.

Vučić je obisk vendarle nadaljeval, omenjeni bolnišnici je podaril nekaj medicinske opreme in dve reševalni vozili.

Kot namen svojega obiska na Kosovu je označil željo, da ugotovi, kaj je bilo doslej narejenega in kaj je še mogoče storiti ter "priprava investicijskih načrtov za vsako občino, kjer so Srbi v večini".

Blokada, Kosovo | Avtor: Printscreen RTS Printscreen RTS

Pritisk ZDA

Obisk Vučića, ki ga je napovedal po tem, ko je izrazil pripravljenost na spremembo meja s Kosovom za dosego končnega sporazuma o normalizaciji odnosov, je bil še v petek pod vprašajem, je poročala STA.

V javnost so namreč prišle informacije, da namerava Priština preprečiti Vučićev obisk jezera Gazivode, strateškega vodnega in energetskega vira in ene glavnih spornih točk v pogajanjih med Beogradom in Prištino.

Po poročanju srbskih medijev je nato na pritisk ZDA Priština le pristala, da lahko obišče območje.

Aleksandar Vučić in Kolinda Grabar-Kitarović Napeto Svet Med Srbijo in Hrvaško vse bolj vre Aleksandar Vučić Mudi se Svet Trumpov človek Vučiću predstavil načrt za Kosovo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.