Svet
26 ogledov

Vse debelejši zaradi CO2

Z razumljivejšimi oznakami na izdelkih naj bi se zmanjšala tudi debelost po Evro Žurnal24 main
Danski raziskovalec: Več ogljikovega dioksida v atmosferi, več debelih ljudi.

Ogljikov dioksid ni kriv le za globalno segrevanje, po mnenju raziskovalca Larsa-Georga Hersouga ga  lahko okrivimo tudi za to, da so ljudje vse težji.

Hersoug je 22 let proučeval telesno težo tako suhih kot debelih oseb. Opazil je, da imajo tudi tisti suhi vse več kilogramov. 

"Običajna teorija pravi, da so debeli vse debelejši, ker se ne gibljejo dovolj. Raziskava pa kaže, da so vse debelejši tudi suhi ljudje," pravi Hersoug. Ko je iskal vzroke za to, je ugotovil, da se je hkrati s kilogrami na ljudeh kopičil tudi ogljikov dioksid v atmosferi, ki naj bi vplival na hormon v možganih, ki uravnava budnost in obseg energije.

Pojedli več

Da bi preizkusil svojo hipotezo, je izvedel eksperiment. Šest oseb je zaprl v posebne sobe, nekateri izmed njih so bili izpostavljeni večji količini ogljikovega dioksida. Po osmih urah so jim naročili, naj pojedo, kolikor želijo. Tisti, ki so bili pod večjim vplivom ogljikovega dioksida, so pojedli šest odstotkov več kot tisti v kontrolni skupini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.