Svet
242 ogledov

Volišča so se zaprla, obe strani prepričani v zmago

volitve v Gruziji Profimedia
V Gruziji, kjer so danes potekale parlamentarne volitve, se po zaprtju volišč izidi vzporednih volitev razlikujejo.

Prozahodna opozicija je na podlagi svojih vzporednih volitev že razglasila volilno zmago, vladajoča stranka Gruzijske sanje pa je izid drugih vzporednih volitev v Tbilisiju proslavila z ognjemetom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po izidih anket proevropskih opozicijskih strank je zmagala zveza opozicijskih strank, provladna televizija pa je objavila izide vzporednih volitev, po katerih je zmagala vladajoča stranka Gruzijske sanje.

Stranka Gruzijske sanje je prejela 56,1 odstotka glasov, je poročala televizijska postaja Imedi, zavezništvo prozahodne opozicije pa je glede na izide vzporednih volitev prejelo 11,6 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na izide vzporednih volitev, ki jih je za opozicijsko televizijo Formula opravila ameriška agencija Edison Research, bi Gruzijske sanje s 40,9 odstotka glasov dobile 67 od 150 sedežev v novem parlamentu. Zavezništva opozicijskih strank pa naj bi skupaj prejela 51,9 odstotka glasov in 83 sedežev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Volivci so izbirali med dolgoletno vladajočo stranko Gruzijske sanje in opozicijo, zbrano za idejo proevropsko usmerjene Gruzije. Premier Irakli Kobahidze je ob oddaji glasu dejal, da pričakuje gladko zmago vladajoče stranke, vendar so ankete kazale na zmago razdrobljene opozicije. Prvi volilni izidi naj bi bili znani drevi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.