Svet
23 ogledov

"Vera za Medžugorje, ne piramide"

Semir Osmanagić je leta 2005 v javnost dal idejo o piramidah v bosanskem kraju V Žurnal24 main
Semir Osmanagić. Tudi pet let po tem, ko je evropska arheologija zavrnila obstoj piramid v BiH, je prepričan v svoj prav.
"Piramidna shema." "Piramide v Bosni so nateg brez znanstvene veljave," je v izjavi že leta 2006 sporočilo sedem uglednih evropskih arheologov. Takratni predsednik evropske zveze arheologov Anthony Harding, ki je Visoko obiskal, je domnevno odkritje označil za "piramidno shemo", torej za obliko prevare.

Trdite, da so piramide stare več kot 12 tisoč let. Kako se to sklada z dojemanjem zgodovine civilizacije?
Živimo v najnovejšem ciklu civilizacije, ki se je začel pred osem tisoč leti. Pred tem so bili drugi, ki so se končali z ogromnimi naravnimi katastrofami. Z vsega sveta pa obstajajo dokazi, da so napredne civilizacije živele že pred 10 ali 12 tisoč leti.

Torej nimajo vpliva na našo civilizacijo?
Ne, po prejšnji katastrofi je preživelo le manjše število ljudi, ki so morali začeti od začetka.

So se zaradi vaših odkritij morda že kje spremenili učbeniki?
Morajo se spremeniti. V Visoko je prišlo veliko znanstvenikov, ki so potrdili, da gre za piramide. To so potrdili ugledni egiptologi in člani ruske akademije znanosti. Znanje pa v knjige prihaja počasi, lahko traja tudi sto let. Če znanost sprejme dejstvo obstoja bosanskih piramid, vsi profesorski in doktorski nazivi padejo v vodo. Zato je odpor razumljiv.

Označujejo vas za psevdoarheologa.
Glede na to, da nisem arheolog, ne morem biti niti psevdoarheolog. Da se nekoga ustavi, mu je najlažje nalepiti etiketo. Začetne diskvalifikacije pa padajo pod težo vse več zbranih znanstvenih dokazov.

"Vrsta dokazov." Stranice piramide Sonca so od vseh piramid na svetu najnatančneje poravnane s stranicami sveta. Šest inštitutov je potrdilo, da je bil pri gradnji uporabljen beton. Piramide so največje in najstarejše na svetu, v podzemnih predorih pa so našli osemtonske keramične strukture, pravi Osmanagić.

Zakaj se, kot kaže naslovnica nove knjige, spuščate še dlje na polje znanstvene fantastike?
Kdor pride v Visoko, mu je jasno, da gre za piramide. To smo v zadnjih letih dokazali in tega ni treba ponavljati. Zdaj gre za vprašanje namena. V Bosni in Hercegovini (BiH) imamo romarsko središče Medžugorje. V Devico Marijo lahko verjamete ali ne, ker se je ne vidi. O obstoju piramid pa se lahko prepričate sami.

Kakšen je odnos BiH do vaših prizadevanj? Kaj ta pomenijo za državo?
Na načelni ravni nas vsi podpirajo – tako parlament in vlada federacije kot kanton. Nekaj malega finančne podpore pa smo do zdaj dobili le od kantona in mesta. Kot da se ne zavedajo, da bo vsaka v raziskave vložena marka prek turizma in ekonomije pomnožena z 10. V Visoko smo lani pripeljali okoli 50 tisoč turistov, kar ni malo, moramo pa vse organizirati sami. Zaradi piramid iz srca BiH tokrat ne prihajajo slabe novice, novice o vojni, nasilju ali korupciji, ampak o arheologiji, druženju mladih in turizmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.