Svet
1730 ogledov

Slaba novica za ljubitelje piva, mestni svetniki sprejeli prepoved

Praga Profimedia
Evropska prestolnica si želi drugačnih obiskovalcev, zato so sprejeli prepoved organiziranega nočnega obiskovanja lokalov.

Praški mestni svetniki so prepovedali nočno obiskovanje lokalov, ki ga organizirajo turistične agencije. V mesto si namreč želijo privabiti "bolj kulturne" turiste. 

Češka prestolnica z 1,3 milijona prebivalcev je bila dolgo časa priljubljena destinacija hrupnih fantovščin in obiskovalcev pivnic, večinoma iz Velike Britanije. Podžupan Prage Zdenek Hrib je v ponedeljek novinarjem povedal, da bodo organizirani nočni obiski lokalov zdaj prepovedani. "Med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj vodenih ogledov ne bo mogoče organizirati," je dodal.

Po besedah drugega podžupana Jirija Pospisila si praška mestna uprava "prizadeva za bolj kulturne in premožnejše turiste ... in ne za tiste, ki pridejo za kratek čas samo zato, da se napijejo".

Pivo cenejše kot voda

Tuji ljubitelji piva že leta pomagajo Češki ohranjati položaj "najbolj žejne" države na svetu. Leta 2023 je bilo na Češkem popitih 128 litrov piva na prebivalca, kar je največ na svetu. Število sicer upada od izbruha pandemije covida. Pivo je v nekaterih restavracijah še vedno cenejše od vode, številni lokali v zgodovinskem središču, ki je na seznamu Unesca, pa ponujajo priznani lokalni lager za manj kot 3 evre za vrček.

Praga | Avtor: Profimedia Profimedia

Vaclav Starek, vodja češkega združenja hotelov in restavracij, je pozdravil odločitev mestne uprave. "Izleti v središče mesta v iskanju piva so bili težava za lokalne prebivalce in tudi za druge turiste," je povedal za AFP. "Mislim, da to ne bo škodilo naši prodaji. Nikomur ne bomo prepovedali hoditi v gostilne, vendar pa ti nočni organizirani pohodi po lokalih ... niso nekaj, kar bi potrebovali."

Vse več mest postavlja omejitve

Praga ni prva evropska prestolnica, ki je začela odvračati določeno vrsto turistov od obiska. Amsterdam je lani začel kampanjo oglasov "drži se stran", namenjenih mladim britanskim moškim. V oglasih so opisana tveganja in posledice prekomernega uživanja alkohola in drog: denarne kazni, kazenska evidenca, hospitalizacija in trajna zdravstvena škoda.

Amsterdam | Avtor:

Druga kampanja, ki se je začela letos, je skušala obiskovalce odvrniti s spletnim kvizom. Tistim, ki so odgovorili, da bi radi raziskovali mesto s pijačo ali marihuano v roki ali pa voden ogled rdeče četrti, s pomočjo kviza pojasnijo, da je to prepovedano. 

Med evropskimi mesti, ki so uvedla ukrepe za odvračanje od množičnega turizma, sta med drugim Benetke, ki so omejile velikost turističnih skupin in prepovedale zvočnike, ter Barcelona, ki je sporočila, da bo do leta 2028 prepovedala oddajanje stanovanj turistom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 19:34 15.oktober 2024.

    ua, to je pa nekaj za Blejske turistične delavce- no za lastnike turističnih nastanitev. naj takoj naredijo ekskurzijo, da bodo znali odgnati slovesnke goste, ki pridejo na Bled samo da pridejo na Bled in potem tam spraznijo svoje vrečke z ...prikaži več zalogami in črevesje.