Svet
19 ogledov

V Srbiji živijo smrkci

Starejši ljudje Reuters
Popis prebivalstva. Nekateri so se opredelili kot Marsovci, Nezemljani, telebajski, pingvini in Indijanci.

Sodeč po lanskem popisu prebivalstva živi v Srbiji 268 Marsovcev in 186 Nezemljanov, poroča srbski tabloid Kurir. Med najbolj nenavadnimi opredelitvami je mogoče najti tudi smrkce, pirate, domorodce, pingvine, vilince in Indijance.

Od oslov do telebajskov

Med manj običajnimi opredelitvami so številčno najbolj zastopani jediji (junaki sage Star Wars), po uradnih podatkih jih je v več kot sedemmilijonski Srbiji 640. Nekoliko manj je vampirjev, oslov, telebajskov, princev in princes ter zmajev. V športnem duhu se jih je nekaj opredelilo tudi za partizanovce in zvezdaše.

Število prebivalcev pada

V Srbiji se je v primerjavi s popisom iz leta 2002 število prebivalcev zmanjšalo za 311.139 oziroma za 4,5 odstotka. Po mnenju direktorja tamkajšnjega statističnega urada Dragana Vukmirovića gre negativni trend pripisati predvsem izseljevanju Srbov v tujino, negativnemu naravnemu prirastku in bojkotu popisa v treh občinah na jugu Srbije.

Število Črnogorcev v Srbiji se je v zadnjih desetih letih skoraj prepolovilo. Trenutno jih v Srbiji živi 38.527, kar je dobrih 30 tisoč manj kot leta 2002. Število Bošnjakov in Romov se je povečalo, število Albancev pa je upadlo. Pri teh naj bi šlo predvsem za posledico bojkota popisa nekaterih srbskih občin.

Statistično so Romi najmlajša etnična skupina v Srbiji, v povprečju so stari 28,3 leta. Povprečna starost Srbov je 42,6 leta, Črnogorcev 44,2, Madžarov 45 in Bošnjakov 51 let.

Komentarjev 7
  • privat 09:20 28.december 2012.

    pa še to...največji pritisk srbija izvaja do nepismenih ciganov v kateri je namen cigane vpisati kot srbe-pravoslavce!

  • privat 09:15 28.december 2012.

    V srbiji popis opravljajo le srbski desničarji ,ki ne sprejemajo drugačnosti ali odločitev o drugačnosti!

  • feferon 19:43 03.december 2012.

    Pa ne vem zakaj mi ninuse devajo. Njihov parlament se pač imenuje poglavarstvo.