Svet
7660 ogledov

V razmiku nekaj ur dvakrat reševali otroke iz razgretih avtov

otrok v vročem avtomobilu Profimedia
Gasilci so morali dvakrat reševati otroke iz zaklenjenih avtomobilov, ki so bili parkirani na vročem soncu.

Tako pri nas kot v naši neposredni bližini smo sredi vročinskega vala. Vremenoslovci opozarjajo na povečano toplotno obremenitev, zaradi česar je priporočljivo, da se v času najhujše vročine ljudje ne zadržujejo na prostem. Ob tem pristojne službe opozarjajo tudi na to, da v zaklenjenem avtomobilu ne smemo puščati nikogar. 

Kljub opozorilom do tega še vedno prihaja. Pri naših sosedih so morali zaradi tega v torek posredovati kar dvakrat. V Makarski je v torek nekaj po 17. uri v avtomobilu ostal zaklenjen otrok. Posredovali so reševalci iz Makarske in tamkajšnji gasilci, poroča Dalmacija danas. 

Podoben scenarij se je odvil tudi v Kaštel Lukšiću. Gasilci so bili o otroku, ujetem v razgretem avtomobilu, obveščeni okoli 20.30. K sreči se je tudi v tem primeru intervencija končala srečno. 

Kako hitro shladiti kabino avtomobila in kaj ne pomaga, lahko preberete tukaj

Kot navaja Index.hr, se puščanje otroka brez nadzora v zaprtem avtomobilu smatra za zanemarjanje in zlorabo otroka, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do 15 let zapora. 

Kako ravnati v času vročinskega vala?

Visoke temperature povzročijo različne težave občutljivejšim skupinam ljudi. Da bi zmanjšali toplotno obremenitev telesa, se moramo umakniti v senco, naravo ali hladnejše prostore ter omejiti fizično aktivnost. Uživamo lahko hrano v manjših obrokih, izberemo pravilna oblačila in uživamo zadostne količine tekočin. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno zaščito pred soncem. 

V avtomobilu se temperature hitro dvignejo, kar je lahko usodno. Prepričanje, da tisti "nekaj minut"” ne pomeni nič, je napačno. Otrok nikoli ne puščajte samih v avtomobilu, tudi če je avtomobil parkiran v senci ali z odprtimi vrati ali okni. Temperatura v avtomobilu zelo hitro doseže in preseže zunanjo temperaturo. V samo 10 minutah se lahko dvigne za 20 °C. Zaradi visoke temperature v avtomobilu se zviša tudi otrokova telesna temperatura, kar vodi do dehidracije in toplotnega udara.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar MS
    MS 14:27 10.julij 2024.

    Za pouk takim staršem bi le-te morali v razgretem avtomobilu zakleniti in jih pustiti tam nekaj ur!

  • Kmodri_ 13:06 10.julij 2024.

    Grozljivo!