Svet
13 ogledov

V New Yorku zaprli vse ceste

Snežni vihar ZDA EPA
Vzhod ZDA je zajel hud snežni vihar, na njegovi poti živi 85 milijonov ljudi. Odpovedano ogromno letov, tisoči so že več ujeti na cestah, ki so jih zaprle nesreče, sto tisoči brez elektrike. Najhujše šele pride.

Enajst zveznih držav je razglasilo izredne razmere, zapade lahko do meter snega.

Samo v Virginii je bilo od petka zvečer 989 prometnih nesreč.

Večina letališč na območju viharja je zaprtih, odpovedanih je bilo 9290 letov. 

 

V New Yorku bodo opoldne ustavili mestne avtobuse, ob pol treh pa bodo ustavili promet na vseh cestah, je župan objavil na Twitterju. Civiliste, ki bi se vozili kljub prepovedi, lahko aretirajo. 

 

V Washingtonu in Baltimoru so za konec tedna ustavili javni promet.

 

Najhujše šele pride 

"Najhujše šele pride, mislim, da nismo niti še na polovici," je za CNN dejal vodja služb za izredne razmere v Baltimoru Robert Maloney.

Snežni vihar bo zagotovo med najhujšimi petimi v New Yorku odkar merijo količino snega. Zapadlo naj bi 65 centimetrov snega, sneg pa pada zelo hitro, tudi skoraj osem centimetrov na uro.

 

V Severni Karolini je brez elektrike okrog 140 tisoč gospodinjstev, zaradi nabiranja ledu na daljnovodih in močnega vetra pa pričakujejo še več izpadov.

Na cesti ujeti tudi po 19 ur

 

Mnogo avtocest v Kentuckyju, zahodni Virginiji in v Pensilvaniji se je spremenilo v parkirišča, saj so jih zaprle prometne nesreče, ljudje so bili ujeti tudi ur. Na meddržavni cesti 75 v Kentuckyju je nastala 56 kilometrov dolga kolona, vozniki so bili v njej ujeti do 19 ur, od petka popoldan do sobote zjutraj.

Med njimi je bila Dani Garner, ki je bila v avtu ujeta s tremi otroki, možem in taščo. "Nimamo ne hrane ne vode," je zgodaj zjutraj v soboto povedala za CNN in dodala, da je srečna, ker imajo dovolj bencina, da se lahko grejejo.

 

Nacionalna garda ujetim voznikom deli hrano, vodo in odeje.

Podobne so razmere v Pensilvaniji, kjer na cesti vse stoji še od petka od osmih zvečer.

Vremenska napoved kaže, da bi lahko v naslednjih šestih urah zapadlo še 25 centimetrov snega, razmere pa še poslabšuje močan veter.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • korisnik_16872 05:23 25.januar 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=Pxt2-K5jfVYhttps://www.youtube.com/watch?v=nCgDF6DF5dc

  • mitjap 00:56 24.januar 2016.

    jah je treba vedt da tm nima nihče zimskih gum, kaj šele kakšne verige..takrat bi samo pokalo in bi bila situacija še hujša

  • Igor Đukanović 00:23 24.januar 2016.

    Če kdo obvlada izredne razmere teh dimenzij, so to Američani. Prepričan sem, da bo kmalu spet vse dobro. Žal nisem veren, da bi jim zaželel kaj lepega na njihovi valovni dolžini. :-)