Svet
170 ogledov

V Iranu Francoza obsodili na osem let zapora

Iran zastava Epa
Obsodili so ga zaradi vohunjenja, je sporočil njegov odvetnik, ki je obtožbe označil za neutemeljene.

Sodišče v Iranu je francoskega državljana Benjamina Brierea obsodilo na osem let zapora zaradi obtožb o vohunjenju, je v Parizu danes sporočil njegov odvetnik, ki je njegovo sojenje označil za farso, obtožbe pa kot neutemeljene.

Briere je dobil še dodatno osemmesečno zaporno kazen zaradi propagande proti iranskemu islamskemu sistemu, je povedal odvetnik Philippe Valent. "Ta sodba je rezultat čisto političnega procesa, ki je ... brez vsake podlage," je izjavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sojenje, ki se je začelo minuli četrtek, je označil za farso. Briere "ni imel poštenega sojenja pred nepristranskimi sodniki revolucionarnega sodišča", je pojasnil in opozoril, da tudi ni imel pravice do obrambe in ni bil v celoti seznanjen z obtožbami proti njemu.

Francosko zunanje ministrstvo je obsodbo v odzivu označilo za nesprejemljivo. "Ta sodba, ki je ni mogoče z ničemer utemeljiti, je nesprejemljiva," so zapisali. Dodali so, da je bil Briere aretiran, ko je "potoval kot turist po Iranu".

Aretiran, ker je upravljal dron 

36-letnega Brierea so aretirali maja 2020 med potovanjem po Iranu, potem ko je upravljal dron blizu meje s Turkmenistanom. Od takrat je zaprt v zaporu Valikabad v Mašhadu na severovzhodu države. Decembra lani je začel gladovno stavkati. Valent je pojasnil, da je Briere zaradi tega "vse bolj šibek".

Briere je eden izmed več kot ducat zahodnih državljanov, ki jih zadržujejo v Iranu in jih aktivisti označujejo kot talce. Pridržali naj bi jih na ukaz vplivne Revolucionarne garde, da bi Iran s tem od Zahoda dosegel koncesije, še navaja AFP.

Med Evropejci, ki jih zadržuje Iran, so državljani vseh treh evropskih sil, ki so udeležene v pogovorih o iranskem jedrskem programu - ob Franciji še Velike Britanije in Nemčije.

Iranske oblasti so nedavno znova aretirale francosko-iransko znanstvenico Faribo Adelkhah. Predstavnik iranskega pravosodja je po navedbah AFP povedal, da je kršila omejitve hišnega pripora. Do njene ponovne aretacije je prišlo v času, ko so na Dunaju potekali pogovori o oživitvi mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu iz leta 2015.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.