Svet
5212 ogledov

V Božičkovi deželi vroče kot v Španiji

Facebook
Tam, kjer niti na vrhuncu poletja temperature ne presežejo 20 stopinj Celzija, se dogaja katastrofa.

Rovaniemi, uradno glavno mesto, kjer prebiva Božiček, je tudi glavno mesto pokrajine Laponska na severu Finske. V mestu s 60 tisoč prebivalci se temperature v juliju v povprečju povzpnejo do 19,7 stopinj Celzija. Letošnje poletje zato doživljajo kot "peklensko", saj so se v Rovaniemiju, mestecu nekaj kilometrov južneje od severnega pola, temperature v začetku tedna dvignile močno nad 30 stopinj Celzija.

Dež v kampu Tudi danes toča Slovenija Netipično poletje, koliko časa še nestabilno vreme?

Vremenoslovci so izmerili kar 32,7 stopinj Celzija. Temperature nad 30 stopinj Celzija so izmerili skoraj skoraj povsod na Finskem, enako velja za skoraj polovico Švedske, del Norveške in Rusije ter celotno Estonijo. Sinoptične karte kažejo, da so v Skandinaviji take temperature, kot smo jih poleti vajeni v Sredozemlju. Temperature so letos skoraj 12 stopinj nad običajnimi. Prav zato imajo gasilci veliko dela. Na Švedskem so zabeležili kar 11 večjih požarov, zaradi njihove razsežnosti pa so jim na pomoč priskočili gasilci iz Italije, Norveške in Finske. 

 | Avtor: Epa Epa

Redko se zgodi, da prihaja do požarov v polarnih deželah. Slednji so posledica tega, da je zemljino severno polarno področje že nekaj let na udaru največjih klimatskih sprememb oziroma segrevanja. Nič več ni nenavadno, da so zime ponekod v povprečju celo toplejše kot v Dalmaciji. Letos se je celo zgodilo, da ponekod v Skandinaviji temperatura pod 0 stopinj Celzija ni padla 24 ur, niti ponoči.

Komentarjev 3
  • jerneja45 22:54 22.julij 2018.

    Zmešalo se jim bo. To je isto, kot, če bi pri nas poleti temperature narastle iz 30 na 40 °C in trajale cel mesec, brez vmesnih ohladitev. 😲

  • jgm 14:49 22.julij 2018.

    Namesto k Hrvatom, bomo šli na morje k Švedom

  • Lavdan 12:21 22.julij 2018.

    Tam kjer v tem času sije sonce skoraj 24 ur, je lahko tudi zelo vroče.