Svet
3402 ogledov

Umrla je soproga zloglasnega balkanskega politika

Mira Marković in njen sin sta se zatekla v Rusijo, od katere Srbija zdaj zahteva Žurnal24 main
Umrla je soproga enega najbolj zloveščih balkanskih politikov.

Mira Marković, žena pokojnega srbskega voditelja Slobodana Miloševića, je umrla v bolnišnici v ruskem Sočiju, poroča STA. Kot poročpajo srbski mediji, je bila v bolnišnici zaradi zdravstvenih težav že več dni, čeprav ni bila v kritičnem stanju. 

77-letna Markovićeva je v Rusiji z otrokoma (na fotografiji s sinom Markom) živela vse od leta 2000. Leta 2005 so srbski pravosodni organi nanjo razpisali tiralico zaradi domnevnih zlorab pri dodeljevanju državnih stanovanj, vendar je Rusija ni želela vrniti. Leta 2010 je v Rusiji prejela politični azil. 

Mira Marković se je rodila leta 1942 v srbskem Požarevcu v družini zelo vplivnega povojnega komunista. Bila je dokrotica sociologije, profesorica in poličarka. Bila je tudi redna članica ruske akademije družboslovnih ved in profesorica na dveh tamkajšnjih univerzah. 

Milošević manipuliral z Balkanom, a na ženo ...

Kot političarka je bila leta 1994 ustanoviteljica in prva predsednica srbske stranke Jugoslovanska levica, ki je bila glavni koalicijski partner Socialistične stranke Srbije, stranke, ki jo je vodil soprog Slobodan Milošević. Z njim se je spoznala že v gimnazijskih letih. Prav ona naj bi ga v mladih letih usmerila med komuniste. Par je imel sina Marka in hčerko Marijo in je ostal skupaj vse do Miloševićeve aretacije in predaje haaškemu sodišču, kjer naj bi mu sodili zaradi njegove vloge kot vodje Srbije med razpadom Jugoslavije in sledečih balkanskih vojn. Miloševič konca vojne ni dočakal, umrl je v priporu v svoji celici marca leta 2006. 

V javnosti so Markovićevo pogosto omenjali kot naročnico umora beograjskega novinarja Slavka Ćuruvije leta 1999, njeno ime so omenjali tudi v zvezi z umorom nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stamboliča avgusta 2000.

Wikileaks pa je razkril ameriške diplomatske depeše, da je bil Milošević pod njenim velikim vplivom. Še iz zapora jo je vsako jutro poklical. "Milošević lahko manipulira z narodom, vendar pa težko upravlja z ženo, ki ima, kot kaže, veliko moč nad njim," je med drugim pisalo v depeši.

Markovićeva je bila znana po tem, da je pogosto nosila v laseh cvet. Kot je dejala, je to spomin na običaj, ki ga je imela njena pokojna mati. Njo so po zverinskem mučenju ubila tajna policija med vojno leta 1943, ko je bila Mira stara komaj eno leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 14:11 15.april 2019.

    Verjamem, da je več tistih, ki pravijo: Prepozno.. kot tistih, katerim je sedla na srce..

  • milan41 10:06 15.april 2019.

    Za zločince se reče KREPALI ali CRKNEL ! Pa ta vaš zloglasen Balkanski politik je VOJNI ZLOĆINEC , al je po vaše tudi Hitler zloglasen Nemški politik ! Kaj je Srbi v uredništvu , vam ne gre iz ust RESNICA ?