Svet
430 ogledov

Ukrajina spreminja pravila glede vpoklica

Volodimir Zelenski ukrajinska vojska vojaki Profimedia
Po ostrejših kaznih za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, je Ukrajina ukinila konzularne storitve za moške, primerne za vpoklic.

Ukrajina od danes začasno ukinja večino konzularnih storitev za moške, katerih starost ustreza novi starostni meji za vpoklic v vojsko. Uvedbo ukrepov proti moškim, ki so dopolnili naborniško starost, je potrdil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki pa podrobnosti o ukrepih ni navedel. V Ukrajini medtem poročajo o novih ruskih napadih.

"Kakšno je stanje sedaj? Oseba, ki ustreza starosti za vpoklic v vojsko, je odšla v tujino, pokazala svoji državi, da ji ni mar za njeno preživetje, nato pa pride in želi od te države prejemati storitve. To ne deluje tako. Naša država je v vojni," je danes na omrežju X zapisal Kuleba. Prepričan je, da je v luči ruske agresije prednostna naloga zaščita Ukrajine pred uničenjem.

"Bivanje v tujini državljana ne odvezuje od njegovih dolžnosti do domovine. Zato sem včeraj sprejel ukrepe za ponovno vzpostavitev poštenega odnosa do moških, ki so dopolnili starost za vpoklic, v Ukrajini in tujini," je povedal, ne da bi navedel podrobnosti. Dodal je le, da bo zunanje ministrstvo kmalu podalo pojasnila glede postopka pridobivanja konzularnih storitev.

Volodimir Zelenski ukrajinska vojska vojaki | Avtor: Profimedia Profimedia

Znižali starost za vpoklic

Ukrajina je sicer ta mesec sprejela zakonodajo, ki je med drugim zaostrila kazni za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, in znižala starostno mejo za vpoklic vojakov s 27 na 25 let, da bi olajšala mobilizacijo novih vojakov, ki jih ukrajinske sile po več kot dveh letih vojne z Rusijo nujno potrebujejo.

Številni ukrajinski mediji so medtem danes objavili dokument, v katerem je navedeno, da zunanje ministrstvo ukinja konzularne storitve za vse ukrajinske moške, stare od 18 do 60 let.

V dokumentu, ki ga je podpisal namestnik zunanjega ministra Andrij Sibiga, piše tudi, da bodo predstavništva moškim v tujini izdajala le dokumente, ki jim omogočajo vrnitev v Ukrajino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med ranjenimi tudi dojenčka

V Ukrajini medtem poročajo o novih ruskih napadih. Ruske sile so ponoči obstreljevale 17 naselij v regiji Herson, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, še šest pa je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Oleksandr Prokudin. Poškodovanih je bilo osem večnadstropnih stavb in 26 hiš, navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

V ruskem napadu z droni na mesto Odesa pa je bilo ponoči po navedbah lokalnih oblasti ranjenih devet ljudi. "Štirje od njih so otroci, stari 12 in 9 let, ter dva dojenčka, stara manj kot eno leto," je na Telegramu zapisal guverner regije Oleg Kiper. Poškodovanih je bilo več objektov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Idioti 17:39 24.april 2024.

    Z podpisanem odlokom Zeleta , so vsi moški postali vojni obvezniki ! Se pravi tele barabe pri nas niso več begunci ampak vojni dezerterji .

  • bobubob 13:02 24.april 2024.

    Če jim že plačujemo tujce/legijo in jim kupujemo strelivo za pobijanje Rusov, zakaj jim vendar ne pošljemo še ukrajinskih dezerterjev, ki jih je v EU preko pol milijona, pa naj se tam borijo za osvoboditev svoje domovine. Zanje prosi Volodja ...prikaži več osebno ! Če pa jim Volodja ni povšeči, pa naj to s protesti širom EU tudi povedo. Naj zahtevajo torej od EU prepoved podpiranja vojne ali pa naj se gredo borit - proti Putinu ali proti Volodji.

  • peter25 22:13 23.april 2024.

    Ni vsak za vojsko. Recimo Nemci so drugo svetovno vojno izgubili decembra 1941 pred Moskovo, kjer je padla ali zmrznila njihova elita. Vecina pametnih vojakov drzi glave v luknji, strelja v zrak in hkrati razmislja, kako cimprej pobegniti iz te ...prikaži več norije. Danes je se slabse, ker je vecina zrtev zaradi topnistva, raket, dronov. Sedis v tisti luknji in cakas, da te zivega zakopljejo in nikoli ne najdejo. Zato pravijo, da ni veliko zrtev...le pogresajo jih kaksen milijon.