Svet
124 ogledov

Ukrajina od začetka vojne izgubila osem milijonov prebivalcev

ženski z razgledne točke gledata mesto Kijev v Ukrajini Epa
Število prebivalcev Ukrajine se je od februarja 2022, ko je Rusija sprožila invazijo na svojo zahodno sosedo, zmanjšalo za približno osem milijonov, je sporočil Sklad ZN za demografsko dejavnost (UNFPA).

Ob smrtnih žrtvah in množičnem izseljevanju zaradi vojne opozarjajo tudi na upad rodnosti. Uradnega popisa prebivalstva sicer ni bilo. "Na splošno se je število prebivalcev Ukrajine od leta 2014 zmanjšalo za približno deset milijonov, od začetka ruske invazije leta 2022 pa za približno osem milijonov," je sporočila regionalna direktorica UNFPA za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo Florence Bauer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred desetimi leti, ko so se po majdanski revoluciji v Ukrajini začeli spopadi s proruskimi separatisti na vzhodu države, nato pa si je Rusija priključila še polotok Krim v Črnem morju, je imela Ukrajina približno 45 milijonov prebivalcev.

Približno dva milijona ljudi je državo zapustilo že v obdobju med letom 2014 in februarjem 2022, ko je Rusija sprožila invazijo v polnem obsegu, kmalu zatem pa je iz Ukrajine odšlo še skoraj sedem milijonov ljudi, ki so zbežali pred rusko agresijo.

Ena najnižjih rodnosti na svetu

Bauer je pojasnila, da je k tako obsežnemu upadu števila prebivalcev poleg številnih smrtnih žrtev na fronti in izseljevanja pripomogla tudi nizka rodnost.

Ukrajina je imela namreč že pred začetkom ruske invazije eno najnižjih stopenj rodnosti v Evropi, ki se je zaradi vojne še znižala in je danes ena najnižjih na svetu. Ob tem so številni mladi že pred vojno zapuščali državo in odhajali v tujino v iskanju priložnosti za boljše življenje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri_ 17:14 22.oktober 2024.

    Outlet še več! Rusi se nočejo prokrerirati, zato so sprejeli, da je družina brez otrok kaznivo.

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 17:07 22.oktober 2024.

    Na začetku ruske osvoboditve je bilo v Ukrajini 40mio ljudi, danes so lahko veseli, če jih je ostalo še 20mio, od katerih je cca. 1mio mrtvih Ukro-nacistov.

  • Avatar NickMason
    NickMason 16:40 22.oktober 2024.

    Njihov problem,prikazujejo ga pa kot da je naš ampak ni,pa če stokrat politiki temu rečejo da je tako ampak ni.