Svet
13571 ogledov

Učenec, zaradi katerega se je izpisal cel razred, spet dela težave

Osnovna šola Hrvaška razred X Razred na hrvaški osnovni šoli.
Včeraj je prišel na našo šolo, incidenti so se že začeli, pravijo starši.

"Učenec je včeraj prišel na našo šolo in incidenti so se že začeli, žalil je in kričal nespodobne besede," opozarjajo starši drugih učencev v tem razredu.

Pred tremi dnevi je v eno izmed šol v Novem Zagrebu prišel učenec, zaradi katerega se je na začetku tega šolskega leta celoten razred izpisal iz šole, poroča hrvaški portal 24sata.

Starši otrok v tej šoli so zaskrbljeni zaradi celotne situacije in so napovedali, da ta petek svojih otrok ne bodo poslali v šolo, temveč se bodo ob 8.30 zbrali pred šolsko stavbo na mirnem protestu.

"Gre za fanta, zaradi katerega se je letos iz šole izpisal celoten razred. Sistem, ki je popolnoma odpovedal in ni ukrepal, se je zdaj odločil, da bo ta učenec premeščen v novo šolo. Ker nas sistem ne sliši, niti ne ščiti, starši otrok, ki obiskujejo ta razred, protestiramo pred šolo od 8:30. Dokler se situacija ne reši na zadovoljiv način, smo se odločili, da svojih otrok ne bomo pošiljali v šolo," so zapisali v pismu in pozvali starše otrok iz drugih razredov, naj se jim pridružijo.

"To ni protest proti otroku, omenjenemu učencu, temveč proti sistemu, ki ne reagira in nikomur ne pomaga," so sporočili starši otrok, ki obiskujejo razred, kamor je bil premeščen problematični učenec.

Okoli dvajset staršev se je zbralo pred šolo, nato pa so odšli na pogovor k ravnatelju.

Zaradi problematičnega dečka se je na prejšnji šoli iz četrtega razreda izpisalo 14 od skupaj 16 učencev. Ravnateljica je povedala, da v svoji dolgoletni praksi še nikoli ni doživela, da bi se izpisal cel razred.

Namestnica zagrebškega župana Danijela Dolenec je priznala, da šole niso ustrezno opremljenje za ukrepanje v primeru medvrstniškega nasilja in da bi bilo že davno treba spremeniti predpise in šoli dati večja pooblastila.

Luka Juroš, načelnik mestnega urada za izobraževanje pa je povedal, da je šola naredila vse, kar je mogla.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • manja53 12:20 04.oktober 2024.

    Le kje imajo takšni zgled? Večinoma pri starših, ki kritizirajo vse po spisku kar vpričo otrok, jih učijo ne kradi, a oni kradejo, ne laži a oni lažejo in še in še...a mogoče veste, da vzgajamo z lastnimi zgledi? No in je kar je...

  • h4ck3r 11:54 04.oktober 2024.

    Sistem ki dopušča samo permisivno vzgojo je zgrešen sistem...včasih so za takšne obstajale poboljševalnice, ki so imele za to usposobljen kader. Danes pa bi morali očitno že učenci sami psihologi, prepoznati poseben primer in se prilagajati takšnim "posebnežem". Namesto da ...prikaži več bi se tamalega postavilo na svojo mesto sedaj pri 14. se mu dopušča in odpušča takšna nesprejemljiva dejanja, kar je popolnoma napačen signal.