Svet
529 ogledov

Turistični delavci v Kvarnerju: "To je ena najslabših sezon. Nihče nič ne troši."

Opatija Profimedias
Medijska poročila o rekordni turistični sezoni so neresnična, pravijo turistični delavci v Kvarnerju. Ne le da je gostov manj, spremenil se je tudi tip gostov. Prihajajo tisti z bistveno tanjšimi denarnicami, lokali, restavracije in specializirane trgovine tako samevajo.

Turistični delavce v Kvarnerju jezijo medijska poročlila o rekordni turistični sezoni, poroča novilist.hr. Menijo, da gre za lažno predstavljanje stanja."To, kar piše v časopisih, nikakor ne ustreza resnici," pravi Ante Bistre iz Medveje pri Opatiji, ki se s turizmom ukvarja že 12 let. Lastnik konobe Kali in bara Roadhouse pravi, da je Medveja na pol prazna in da je število turistov enako tistemu v predsezoni.

"Kupna moč gostov je pod povprečjem"

"Letos imam lokal več, zaposlene pa štiri osebe manj. To veliko pove o tem, kakšna je letošnja sezona. Zame, ki sem v tem poslu že 12 let, je ena najslabših. Medeja je na pol prazna,  Liburnia Riviera Hoteli, ki je lastnik avtokampa, ne skrbi niti za kamp, niti za svoj del plaže. Rezultat tega je, da so nekateri Norvežani in Danci, ki so sicer dobri potrošniki, skrajšali obisk. Kupna moč ostalih gostov je pod povprečjem," pravi Bistre, ki meni tudi, da v Kvarnerju za goste ni primerne turistične ponudbe.

Opatija | Avtor: Profimedias Profimedias

Lokali in restavracije, ki imajo cene naravnane na prestižne goste, tako v vrhuncu sezone, samevajo, poroča portal.

"Žalostno je videti Opatijo na vrhuncu sezone tako prazno, čeprav so vremenski pogoji odlični. Pred dnevi sem šel skozi mesto ob 22 uri. Ulice so bile polne, a na terasah nikogar. Ob polnoči je bilo mesto popolnoma prazno. Ne želim se pritoževati, vendar številke povezane s turizmom, ki jih navajajo mediji, žalijo našo inteligenco, " dodaja Bistre. 

"Potem goste pošiljamo še v Slovenijo"

"Manj je ljudi in zato manj voženj," letošnjo sezono z lansko primerja opatijski ladjar, ki ocenjujejo, da je promet v zadnjih treh mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani manjši za 20 odstotkov. "Ne vem, komu koristi to napihovanje številk, ko pa je očitno, da je sezona slabša od lanske in da je omejena na vsega skupaj 60 dni. Pojavlja se tudi velika težava. Gostje, ki prihajajo v Opatijo, odhajajo tudi na izlete. Namesto, da bi jim ponudili lepe domače lokacije, kot je Gorski Kotar, jih pošiljamo v Postojnsko jamo.".

Apartmaje primorani oddajati za dan ali dva

Kot razlagajo domačini, hoteli na območju Mošćeniške Drage, da bi zapolnili kapacitete,  znižujejo cene sob. S tem delajo medvedjo uslugo tistim, ki oddajajo zasebne apartmaje - vse pogosteje so jih primorani oddajati za dan ali dva.

Hrano kupujejo v trgovini

"Ko gremo mi na smučanje v Italijo, trgovine na smučiščih delajo do 18 ure, zato si ne moremo kupiti prigrizkov in smo primorani jesti zunaj. Pri nas je obratno - trgovine zaradi navala delajo tudi do polnoči," pravi opatijski gostinec.

Opatija | Avtor: Profimedias Profimedias

"Ne poznajo gastronije, niti kvalitetnega turizma"

Stiven Vunić, lastnik treh lokalov v Mošćenički Dragi ugotavlja, da se letošnja sezona glede števila gostov ne razlikuje od drugih, vendar gre za bistveno drugačne turiste kot prejšnja leta. "Gre za klienetelo, ki ne pozna gastronomije niti kvalitetnega turizma. Predvidevam, da je Turistična skupnost Kvarner napačno reklamirala našo ponudbo, saj prihajajo slabi in celo neugledni gostje. Kvalitetni in stalni gostje se tako mešajo s temi gosti in bojim se, da jih ne bo več nazaj,"  pravi Vinić, ki ocenjuje, da je bila predsezona v Mošćenički Dragi slabša od lanske, julij enak lanskemu, v avgustu pa je v primerjavi z lansko sezono, gostov manj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • dragec 07:40 12.avgust 2016.

    tvoj problem, lahka ti noč

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 10:59 11.avgust 2016.

    Naslednje leto naj pa še bolj navijejo cene, bo pa še manj turistov. ( Razen butastih Slovencev, ki drugam itak ne znajo potovati, kot na Hrvaško!)

  • messolongi 10:47 11.avgust 2016.

    to lahko napiše samo eden ki ni bil tam doli .... ne vedo nič ne za krizo ne za migrante ...za to vedo samo mediji .........predlagam da kar ostaneš na Pagu :)