Svet
1978 ogledov

Besni Trump med najožjimi sodelavci išče izdajalca

Donald Trump na konferenci NRA
1/2
epa
Član Trumpove vlade z anonimnim člankom v New York Timesu povzročil nov pretres v Beli hiši

 New York Times je v sredo objavil prispevek neimenovanega visokega člana vlade predsednika ZDA, ki se opredeljuje kot del organiziranega odporniškega gibanja v vladi in trdi, da branijo demokratično ureditev države pred Donaldom Trumpom. Slednji je pisca in časopis obsodil izdaje in sprožil akcijo iskanja avtorja.

Objava anonimnega prispevka te vrste je precej nenavadna zadeva in ameriški medijski komentatorji ugibajo, da se je New York Times tega lotil zaradi pozornosti, ki jo pobira konkurenčni Washington Post z objavami udarnih odlomkov iz najnovejše knjige o Trumpovi vladi avtorja Boba Woodwarda.

Avtor anonimnega prispevka v New York Timesu z naslovom "Jaz sem del odporniškega gibanja znotraj Trumpove administracije" trdi, da je del skupine, ki prizadevno dela proti najslabšim impulzom predsednika ZDA in najbolj zaletavim delom njegove agende za ohranitev demokratične ureditve.

Trump: to je stahopetna izdaja

Trump se je na prispevek odzval s tviti, v katerih je prispevek in objavo označil za strahopetno sramoto in izdajo, njegova tiskovna predstavnica Sarah Sanders pa je pisca pozvala, naj odstopi s položaja.

Trump od New York Timesa tudi zahteva, naj objavi ime avtorja in ga s tem preda v roke vladi. Neimenovani avtor trdi, da je del odporniškega gibanja v vladi in zatrjuje, da se je veliko članov Trumpove vlade odločilo, da bo ohranilo demokratične ustanove, dokler Trumpu ne poteče mandat.

Pisanje potrjuje ugibanja, ki se vrstijo že od začetka Trumpove vladavine, da številni člani vlade ostajajo na visokih položajih samo zato, da preprečijo katastrofo. "Morda je to v teh kaotičnih časih slaba tolažba, vendar Američani morajo vedeti, da so v sobi odrasli ljudje, ki se zavedajo, kaj se dogaja in skušajo narediti, kar je prav, četudi Trump tega noče", piše v New York Timesu.

Sandersova je pisca označila za strahopetca, ki bi moral odstopiti s položaja, New York Times pa pozvala, naj se opraviči za objavo "patetičnega, lahkomiselnega in sebičnega mnenjskega članka".

Osumljencev je veliko

Trumpova reakcija na članek potrjuje zaskrbljenost zaradi njegovih impulzov, ki jo izraža pisec, kakor tudi lov na "izdajalca", ki se je sprožil v že tako ali tako povsem kaotični Beli hiši. Začela so se ugibanja, kdo bi lahko to napisal in osumljencev je veliko.

Lahko bi bil moški ali ženska, lahko bi bila na primer veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley, lahko bi bil celo podpredsednik ZDA Mike Pence. Avtor prispevka omenja razprave znotraj Bele hiše o uporabi 25. amandmaja k ameriški ustavi, po katerem lahko njegov lastni kabinet predsednika odstrani zaradi nesposobnosti opravljanja položaja.

Zaradi objave tovrstnega prispevka je sedaj na kocki kredibilnost New York Timesa, kjer so pred objavo potekale živahne notranje debate. Če se izkaže, da je to napisal nekdo drug in ne visoki član Trumpove vlade, bodo vse Trumpove trditve o lažnih novicah in medijih dobile potrditev.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Tiskovna predstavnica časopisa Eileen Murphy je zagotovila, da so ponosni na objavo, ki je dodana vrednost javnemu razumevanju tega, kar se dogaja v Trumpovi Beli hiši.

Predsedniku z mize kradejo dokumente

"Anonimka" potrjuje navedbe v Woodwardovi knjigi "Strah", da člani Trumpove vlade ignorirajo predsednikove besede. Woodward trdi, da je obrambni minister James Mattis zavrnil Trumpovo navodilo ali ukaz, naj usmrtijo sirskega predsednika Bašarja Asada, nekdanji ekonomski svetovalec Gary Cohn pa je s predsednikove mize kradel dokumente, da jih predsednik ne bi podpisal.

Avtor prispevka v New York Timesu namiguje, da je po duši republikanec, saj izraža ponos zaradi davčnih olajšav, odpravljanja regulacij in povečanja vojaške porabe, kar so menda dosegli ne zaradi Trumpa, ampak njegovemu razdiralnemu slogu vladanja navkljub. Po mnenju komentatorke televizije MSNBC Nicole Wallace bi temu v kateri drugi državi lahko rekli kar naravnost - državni udar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.