Svet
2215 ogledov

Trump in Putin tekmovala, kdo bo bolj zamudil

Srečanje Trump - Putin v Helsinkih
1/2
epa
Trump in Putin z zamudo začela vrh v Helsinkih.

Ameriški in ruski predsednik Donald Trump in Vladimir Putin sta danes v predsedniški palači v Helsinkih začela svoj prvi vrh. Srečanje se je začelo z več kot enourno zamudo, ker je letalo ruskega predsednika v finsko prestolnico prispelo kasneje, kot je bilo sprva načrtovano. Že pred srečanjem sta voditelja merila moči.

Putin, znan po tem, da zamuja na srečanja s tujimi državniki, je na helsinškem letališču pristal, ko bi se vrh moral že začeti. V predsedniško palačo v središču finske prestolnice pa je prispel kakih 30 minut kasneje, kot je bilo sprva predvideno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump čakal v hotelu, dokler ni bil Putin že v palači

A ko je ruski predsednik naposled prišel na prizorišče srečanja, tam ni bilo njegovega ameriškega kolega. Po poročanju britanskega BBC je Trump čakal v svojem hotelu, v predsedniško palačo pa se je odpravil potem, ko je Putin že prispel tja.

Vrh, ki ga številni označujejo za zgodovinskega, poteka v času, ko so odnosi med Moskvo in Washingtonom na najnižji ravni v zadnjih desetletjih. To je nekaj ur pred srečanjem izpostavil tudi Trump.

"Naši odnosi z Rusijo nikoli niso bili slabši po zaslugi več let ameriške neumnosti in zdaj zaradi prirejenega lova na čarovnice," je zapisal ameriški predsednik na družbenem omrežju Twitter, pri čemer je mislil na posebno ameriško preiskavo o vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016. "Strinjamo se," je v odzivu tvitnilo rusko zunanje ministrstvo.

Srečanje bo potekalo v senci vložitve obtožnic v ZDA proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke. Trump je napovedal, da bo to temo načel v pogovorih s Putinom, kasneje pa je dopustil možnost, da bi lahko ruskega kolega tudi prosil za izročitev v ZDA obtoženih ruskih obveščevalcev.

Voditelja bosta po napovedih govorila tudi o kriznih žariščih po svetu, kot sta Sirija in Ukrajina. Trump je pred dnevi po vrhu zveze Nato v Bruslju povedal še, da bo Putina vprašal tudi o vmešavanju v volitve v ZDA.

Donald Trump prispel na srečanje v Putinom v Helsinke | Avtor: epa epa

Ruski mediji danes tudi poročajo, da bo Putin na srečanju med drugim dal več predlogov za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Po pogovorih bosta Trump in Putin popoldne imela skupno novinarsko konferenco.

Trump je v pogovoru za CBS News, objavljenem v nedeljo, povedal, da ima glede srečanja "skromna pričakovanja". Prepričan je, da pogovori ne bodo prinesli "nič slabega" in "morda kaj dobrega", verjame pa v srečanja.

Današnji vrh je prvi vrh obeh voditeljev. Putin in Trump sta se sicer prvič sešla ob robu srečanja skupine G20 v nemškem Hamburgu julija lani. Stališča sta izmenjala tudi ob robu vrha Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (Apec) v Vietnamu novembra lani, ko sta sprejela skupno izjavo glede Sirije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.