Svet
5625 ogledov

Trije Slovenci in Srb z yugom v New York z nalogo

Yugo Youtube
Popotovanje od Kragujevca do New Yorka.

Zastava Yugo 45 je eden simbolov nekdanje SFRJ. Izven meja nekdanje skupne države je ta avto veljal za ne najbolj zanesljivega, bil je predmet številnih šal, v Jugoslaviji pa je vendarle številnim družinam predstavljal pravcati ponos. Yugo kot eden izmed simbolov države, ki je več ni, je zanimiv tudi četverici iz Slovenije in Srbije, ki se je odločila za popotovanje s tem avtom izpred tovarne avtomobilov v Kragujevcu do New Yorka. Projekt so poimenovali Y?, poroča srbski Blitz.

Slovenci Neža Knez, Toni Poljanec in Luka Erdani ter njihov srbski prijatelj Danilo Milovanović so se spustili v avanturo, ki se vrti okrog nekdanj priljubljenega yuga. Za projekt so se odločili z željo, da bi oživeli spomin na poskuse Zastave, da se prebije na ameriško tržišče.

Na pot so krenili 8. oktobra. Kot so pojasnili za srbski Blitz, so projekt poimenovali Y?, kar se v angleškem jeziku prebere kot why oziroma - zakaj. Gre za umetniški projekt raziskave, ki temelji na poti z yugom od Kragujevca do New Yorka. Na poti se bodo srečevali z različnimi sogovorniki, povezanimi z yugom; med njimi so umetniki, teoretiki, nekdanji funkcionarji in delavci tovarne Zastava kot nekdanji in sedanji lastniki tega avtomobila.

Avto Po treh desetletjih yuga prodaja za 8.000 evrov

Idejo so dobili v prepričanju številnih Američanov, da je yugo najslabši avto vseh časov, kar naj bi četverica preverjala na licu mesta oziroma v "srcu kapitalizma".

Čaka jih potovanje do Velike Britanije, kjer bodo avto vkrcali na trajekt. Iz Srbije so krenili preko Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Nemčije, Belgije, Francije, do Velike Britanije. Za volanom vozila se menjajo, sicer pa vsi opravljajo vloge voznika, snemalca, organizatorja, kuharja, mehanika.

Yugo Avto Yugo, vse najboljše!

Njihovo pot lahko spremljate na Facebook profilu Y?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 13:45 16.oktober 2019.

    pravilno bi bilo, dva slovenca, šiptar in srb