Svet
1983 ogledov

Tako slavnostno so odprli most na Pelješac

1/10
Most je od polnoči prevozen tudi za osebne avtomobile.

Z veliko slovesnostjo so na Hrvaškem sinoči odprli most na Pelješac. Po mostu je najprej zapeljal avtomobil Rimac Nevera, najzmogljivejši električni avtomobil na svetu. Na drugi strani mostu mu je iz naselja Brijesta nasproti pripeljal avto, ki ga je vozil trikratni evropski prvak v gorskih dirkah Niko Pulić.

Nevera na mostu Otvoritev Avto Poglejte, kako je "nevihta" prva preizkusila Pelješki most

Medtem je most osvetlil mogočen ognjemet. Na številnih ladjicah, ki so priplule v Neretvanski kanal, so zagorele bakle, tam je bil tudi trajekt Jadrolinije s 600 potniki. Okoli polnoči je po mostu stekel promet, mostnine ni. 

Projektiral ga je Slovenec

Pelješki most je najdaljši na Hrvaškem in eden največjih v Evropi. Dolg je skoraj dva kilometra in pol, maksimalni razpon je 285 metrov, višina pa 98 metrov. Je globoko temeljen na jeklenih pilotih s premerom dveh metrov in maksimalne globine 125 metrov. Globina morja na tej lokacija je 27 metrov.

Most je projektiral slovenski arhitekt Marjan Pipenbaher, zgradilo ga je kitajsko gradbeno podjetje China Road and Bridge Corporation (CRBC). 

Skupna vrednost projekta, po podatkih naročnika, znaša več kot 4 milijarde kun oziroma več kot 535 milijonov evrov. Skupni stroški zanj znašajo dobrih 3 milijarde kun ali dobrih 425 milijonov evrov, od tega 85 odstotkov pokriva Evropska Unija, torej dobrih 363 milijonov evrov.

Most tudi kontroverzen

Mogočni most, ki ga danes slavnostno odpirajo, povezuje kraja Komarna in Pelješac na skrajno južni obali Hrvaške, blizu meje z Bosno in Hercegovino.
Projekt izgradnje mostu so od vsega začetka pestile polemike. Številni bosanski politiki so projektu nasprotovali, saj bi most lahko zaprl edini izhod države na morje. Avgusta 2017 je bosanski minister za civilne zadeve Adil Osmanović hrvaškemu ministru za pomorstvo Olegu Butkoviću sporočil,  da namerava Bosna preklicati sporazum o mejah na morju med državama. Hrvaška in BiH sta se nato dogovorili, da bosta Hrvaški podelili pomorske pravice v Neumskem zalivu, odločitev pa so blokirali predstavniki bosanskih Srbov. Pelješki most sicer omogoča prost prehod ladij pod njim in jim omogoča dostop do bosanskega pristanišča Neum.   
 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 09:25 27.julij 2022.

    Kakšna proslava, koliko ljubezni do domovine imajo sosedje,koliko so ponosni na samostojno Hrvaški, skupaj stopijo in se veselijo dosežkov, Slovenci jim v domoljubnosti ne sežemo do pete na nogi, mi se samo kregamo, dosežki vlad, če niso pravi na oblasti ...prikaži veči se blatijo doma in v tujini, v šolah se ne učijo ljubezni do domovine, celo sramujejo se SAMOSTOJNE Slovenije in njenih osamosvojiteljev, ker v 30 letih levih vlad so tujci bolj pomembni kot Slovenija in njeni prebivalci .