Svet
2517 ogledov

Ta vremenski pojav običajno nastopi precej pozneje

Orkan Beryl
1/4
Profimedia Orkan Beryl
Izjemno močno orkansko sezono v letošnjem letu napovedujejo zaradi neobičajno toplega morja, kar se ponavadi zgodi šele septembra.

Orkan Beryl, ki je v ponedeljek divjal po jugovzhodnih karibskih otoških državah, je na Grenadinih zahteval najmanj eno smrtno žrtev, poroča ameriška televizija CNN. Prvi junijski orkan se je medtem okrepil na potencialno katastrofalen orkan pete kategorije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Orkan Beryl pustošil tudi na Barbadosu | Avtor: Profimedia Orkan Beryl pustošil tudi na Barbadosu Profimedia

"V naslednjem dnevu bo moč orkana verjetno nihala, vendar se pričakuje, da bo Beryl med premikanjem čez vzhodne Karibe ostal izjemno nevaren orkan," so v ponedeljek sporočili iz ameriškega nacionalnega centra za orkane. Kmalu zatem so ga označili za orkan najvišje 5. stopnje.

Na Svetem Vincencu in Grenadinih je umrl najmanj en človek, poškodovanih pa je na stotine domov in stavb, je v ponedeljek zvečer sporočil predsednik vlade Ralph Gonsalves in opozoril, da je smrtnih žrtev morda še več. Orkan Beryl je za seboj pustil ogromno uničenja, bolečine in trpljenja po vsej državi, je dodal.

Zaradi orkana Beryl je približno 95 odstotkov otoka Grenada ostalo brez elektrike. Telekomunikacije po vsej Grenadi ne delujejo, nekateri posamezniki pa so izgubili internetne storitve, poroča CNN. O opustošenju poročajo tudi z drugih okoliških otokov.

Orkan je s seboj prinesel vetrove s hitrostjo 261 kilometrov na uro, počasi pa se premika v smeri Jamajke, kjer bi se lahko veter še okrepil.

Strokovnjaki svarijo, da je to prvič v zgodovini, da so na območju zabeležili tako močan orkan na začetku sezone. Običajno se tako močni orkani v regiji pojavljajo šele septembra, ko so temperature morja najvišje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:04 02.julij 2024.

    Lahko bi še dodali pojasnilo, kaj je razlog za močnejše in pogostejše orkane ter podobne pojave po svetu...Mislim, preden začno kreteni jamrat, da je "človek prestopil mejo" "nas bo CO2 uničil " in podobne neumnosti, ki se hitro oprimejo maloumnega ...prikaži več človeka... https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-13417695/how-earth-solar-storm-causes-hurricanes.html