Svet
3 ogledov

Švica članica schengna

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Švica je opolnoči postala 25. članica schengenskega območja. Nadzor so za zdaj odpravili na kopenskih mejah, zračne meje pa naj bi ob določenih pogojih padle marca prihodnje leto.

Od danes tako ni več nadzora na mejah med Švico in sosednjimi Francijo, Italijo, Avstrijo in Nemčijo. Na meji z Liechtensteinom pa bodo še vedno imeli stalen videonadzor, obmejne patrulje, hkrati pa bodo naključno preverjali osebe, ki prečkajo mejo. Švica in Liechtenstein naj bi v schengenski prostor sicer vstopili skupaj, vendar v Liechtensteinu do tega zaradi afere z Nemčijo zaradi pranja denarja ni prišlo. 

Brez nadzora v zraku šele marca
Nadzor na zračnih mejah naj bi odpravili 29. marca prihodnje leto, do takrat pa mora Švica odpraviti vse težave na letališčih. Država mora rešiti probleme s prilagajanjem ureditve na letališčih schengenskemu pravnemu redu. V  nasprotnem primeru se lahko odprtje zračnih mej preloži.

Tretja nečlanica EU v schengnu
Švicarji so se za vstop v schenegen odločili na referendumu leta 2005. Poleg Norveške in Islandije je tako Švica postala tretja država, ki ni članica Evropske unije, je pa vključena v schengenski prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.