Svet
2427 ogledov

Struktura zgradbe z zvonikom je rešena

Požar Notre Dame
1/18
Epa
Ogenj še tli, a požar je pod nadzorom.

Po skoraj devetih urah boja z ognjenimi zublji v pariški katedrali Notre Dame so gasilci zgodaj zjutraj sporočili, da je požar pod nadzorom, čeprav ogenj ponekod še tli. Okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je struktura zgradbe rešena, pravt tako oba zvonika.

Macron: Katedralo bomo obnovili

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na prizorišču požara dejal, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik v naslednjih letih obnovili, tudi s pomočjo mednarodnega zbiranja sredstev. 

Požar Notre Dame | Avtor: Epa Epa

"Katedralo bomo v prihodnjih letih obnovili," je dejal Macron, vidno pretresen zaradi "strašne tragedije".  "To Francozi pričakujejo in to si naša zgodovina zasluži." Obenem se je zahvalil za pogum okoli 500 gasilcem, ki so požar gasili. 

Požar povezan z obnovitvenimi deli

Vse kaže, da požar, ki je v pariški katedrali izbruhnil okrog 18.50, ni bil podtaknjen, ampak je povezan z obnovitvenimi deli, ki potekajo na cerkvi. Izbruhnil je v ostrešju cerkve in kmalu zajel glavnino 850 let stare gotske katedrale. V požaru se je že zrušil 93 metrov visoki zvonik, ravno tako tudi velik del strehe.

Notre-Dame požar Pariz Svet Grozljivi požar, zrušil se je zvonik, območje evakuirano

Požar Notre Dame | Avtor: Epa Epa

V požaru je bil poškodovan gasilec, smrtnih žrtev pa k sreči ni bilo. Prav tako so iz cerkve uspeli rešiti večino pomembnejših umetniških del, mnoge so že prej odstranili zaradi prenove stavbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.