Svet
343 ogledov

Starmer poudaril, da se kaj takega še ni zgodilo

Keir Starmer Profimedia
Novi britanski premier Keir Starmer je nagovoril britanski parlament in pozval k nacionalni prenovi.

Novi britanski premier Keir Starmer je danes opravil prvi govor v britanskem parlamentu, pri čemer je izpostavil, da je ta najbolj raznolik v zgodovini, poroča britanski BBC. Poslance je pozval, naj poskrbijo za nacionalno prenovo. Za položaj predsednika parlamenta je bil medtem ponovno izbran Lindsay Hoyle.

Starmer je v govoru izpostavil, da je novoizvoljeni spodnji dom britanskega parlamenta najbolj raznolik v zgodovini. Pri tem je omenil število poslancev, ki pripadajo skupnosti LGBT, rekoč da jih je v britanskem parlamentu več kot v kateremkoli drugi zakonodajnem organu na svetu.

Starmer je sicer po petkovem imenovanju na položaj že izbral člane svojega kabineta, v katerem nekatere pomembne položaje zasedajo ženske. V soboto je nato potrdil tudi, da njegova vlada ne bo nadaljevala načrtov selitve prosilcev za azil v Ruando, ki ga je želela uresničiti predhodna konservativna vlada pod vodstvom njegovega predhodnika Rishija Sunaka.

Hoyle brez protikandidata

Hoyle je bil medtem danes brez protikandidata ponovno izvoljen za predsednika spodnjega doma britanskega parlamenta. Kot je dejal, bo funkcijo še naprej opravljal pošteno, nepristransko in neodvisno.

"Če rečem, da sem imel v zadnjem parlamentu najbolj nenavaden mandat, je to premalo," je še pred glasovanjem dejal Hoyle, ki položaj predsednika poslanske zbornice zaseda od začetka novembra 2022, ko je na njem nasledil Johna Bercowa.

Kasneje bodo v parlamentu sledile prisege predsednika parlamenta, članov vlade, vlade v senci, t. i. očeta parlamenta - poslanca z najdaljšim neprekinjenim mandatom - ter drugih sekretarjev in poslancev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.