Svet
84 ogledov

Srbohrvaščina: obujanje idej o skupnem jeziku

zastave kandidatk za EU EPA
Da bi zmanjšali stroške in poenostavili komunikacijo, bi nekateri uradniki v institucijah Evropske unije najraje videli obuditev že pozabljenega jezika – srbohrvaščine. Uporabljali bi ga za komunikacijo med srbskimi in hrvaškimi predstavniki, morda pa še s katerimi z območja nekdanje Jugoslavije. Imajo ti predlogi kaj možnosti?

Od širitve na deset srednje- in vzhodnoevropskih držav leta 2004 se je število uradnih jezikov v EU več kot podvojilo – prej jih je bilo enajst, zdaj jih je 23.

V komisiji so že večkrat poudarili, da bo v pričakovanju novih širitev EU eden največjih izzivov evropske politike večjezičnosti zagotoviti dolgoročno vzdržnost sedanje jezikovne ureditve.

V povezavi s štirimi državami, ki so bile republike nekdanje Jugoslavije in se njihovi jeziki med seboj le malo razlikujejo, je bilo v Evropskem parlamentu v preteklosti že slišati zelo kontroverzne predloge, da bi bil v EU le en uradni jezik zanje – srbohrvaščina.

srbohrvaški slovar | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Evrobirokrati: razlike med Srbijo in Hrvaško take kot med Belgijo in Nizozemsko

Ta ureditev naj bi bila smiselna po vzoru Avstrije in Nemčije – uradni jezik v EU je nemščina – ali po vzoru francosko-flamsko-nemške Belgije in Nizozemske – uradni jezik je nizozemščina.

Bivši evropski komisar za večjezičnost Leonard Orban je pred leti v pogovoru za STA napovedal, da bo o teh "zelo občutljivih" vprašanjih "še veliko razprave".

Komentarjev 3
  • Trsten 13:23 18.februar 2012.

    Hrvatje ne bodo dopustili osvinjati Lipe naše. Spor je na vidiku.

  • privat 09:30 18.februar 2012.

    kaj je z vami...srbohrvaščina ne obstaja!! Obstaja le južni jezik ,ki je živ več kakor te dve državice in uporabljajo ga vsi balkanci z Slovenijo vred! Razlika je le dialekt in male NOVE spremembe! Danes nacionalisti to jemlejo kakor srbski,hrvaški ...prikaži več ,bosanski(bosančića) jezik,vendar so to le ideje nacionalistov ,ki so dejansko naredili ali bojo naredili KAOS!Poglejmo srbske nacionaliste ,ki pravijo da je to SRBSKI jezik?? Srbski ne more biti ,ker srbi (srbija ali samozvana republika srbska)z strukturo svojih genov ne pašejo v ta del balkana ,kar v nadeljevanju pomeni da to sigurno ni srbski jezik! Srbi pa že tako uporabljajo čirilico in ruske besede(nove spremembe)Zato ta ideja o velikem fašizmu ali osvajanju balkana MORA izginiti!

  • trimix 22:28 17.februar 2012.

    no saj med srbscino in hrvascino je res samo toliko rzlike kot med nemscino in "avstrijscino"...vendar poglejmo avstrijce kot narod: Sploh nimajo svojega jezika pa jim gre vec kot odlicno....