Svet
1629 ogledov

Saj ni res: Govor v Združenih narodih prekopiral iz serije Zahodno krilo

Javier Milei med govorom v Združenih narodih Profimedia
Govor argentinskega predsednika v Generalni skupščini Združenih narodov je vzbudil veliko pozornosti, saj je del skoraj dobesedno povzet po scenariju serije Zahodno krilo.

Argentinski predsednik Javier Milei je 25. septembra prvič spregovoril pred zbranimi v Generalni skupščini Združenih narodov (ZN). Nastop je izkoristil za kritiko ZN, zavrnil je Pakt prihodnosti in napovedal, da bo Argentina odstopila od svoje politike nevtralnosti. 

To pa ni bilo edino, zaradi česar je njegov govor vzbudil pozornost. Carlos Pagni je v svoji kolumni izpostavil, da je Milei v svojem govoru skoraj dobesedno uporabil besede, ki jih je v televizijski seriji Zahodno krilo izgovoril glavni lik Josiah 'Jed' Bartlet. Bartlet je v 15. epizodi četrte serije s podobnimi besedami, kot jih je uporabil Milei, nagovoril svoje osebje. 

Milei je dejal: "Verjamemo v svobodo izražanja za vse; verjamemo v svobodo veroizpovedi za vse; verjamemo v svobodo trgovine za vse in verjamemo v omejene vlade, vse po vrsti. In ker v današnjem času dogajanje v eni državi hitro vpliva na druge, verjamemo, da bi morali vsi ljudje živeti brez tiranije in zatiranja, pa naj gre za politično zatiranje, gospodarsko suženjstvo ali verski fanatizem. Ta temeljna zamisel ne sme ostati le pri besedah, temveč jo je treba podpreti z dejanji, diplomatsko, gospodarsko in materialno."

V televizijski seriji je glavni junak svoje misli strnil tako: "Smo za svobodo govora povsod. Zavzemamo se za svobodo veroizpovedi povsod. In ker lahko v današnjem času v svoji državi zgradite bombo in jo prinesete v mojo državo, je to, kar se dogaja v vaši državi, moja stvar. Zato se zavzemamo za svobodo pred tiranijo povsod, pa naj bo v podobi političnega zatiranja, Toby, ekonomskega suženjstva, Josh, ali verskega fanatizma, C. J. Te temeljne ideje ni mogoče izpolniti zgolj z našo podporo. Z njo se je treba spopasti z našo močjo. Diplomatsko, gospodarsko in materialno."


Pagni piše, da je Zahodno krilo najljubša serija Santiaga Caputa, vplivnega svetovalca za komunikacijo, na katerega se zanaša Milei. Svojim zaposlenim naj bi Caputo celo dejal, da je pogoj, da se nekdo zaposli pri njemu, ogled omenjene serije, poroča La Nacion.

To sicer ni prvič, da so pri Mileiju zaznali, da si je besede 'sposodil' drugje. V svojem inavguracijskem govoru 10. Decembra lani je s hrbtom obrnjen proti kongresu dejal: "Izzivi, s katerimi se soočamo, so ogromni, a enako velika je tudi naša sposobnost, da jih premagamo". Podobne besede je v že prej omenjeni televizijski seriji izrekel glavni lik: "Vsakič, ko pomislimo, da smo dosegli svoje zmožnosti za soočenje z izzivom, pogledamo navzgor in se spomnimo, da je ta zmožnost morda brezmejna."

Izpostavljajo tudi enega od osrednjih stavkov Mileijevega govora 22. aprila letos na nacionalni televiziji. Takrat je napovedal: "Obdobja sedanje države je konec." V seriji je lik Toby Ziegler predsedniku dejal: "Doba velike vlade je končana".

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 2
  • Ender3 13:38 04.oktober 2024.

    Ta idiot ima veliko podporo s strani strankarskih medijev SDS in njenega lastnika..

  • Avatar Leon
    Leon 13:32 04.oktober 2024.

    Kaj je tukaj čudnega ? Diktatorji kopirajo govore svojih vzornikov ! https://www.24ur.com/novice/slovenija/jansa-prekopiral-blairov-govor.html