Svet
1616 ogledov

Rusijo jezi Južna Koreja, Zelenski s prstom kaže na Severno

uničeni domovi po ruskem napadu na Zaporožje Profimedia
Putin utrjuje zaveznišvo s Severno Korejo, Zelenski trdi, da ima dokaze o vpletenosti omenjene države v vojno. Ukrajina si želi dogovora o novem mednarodnem varnostnem sistemu, ki bi preprečil prihodnje primere oborožene agresije.

Rusko zunanje ministrstvo je v ponedeljek Južno Korejo obtožilo povečevanja napetosti s komunistično Severno Korejo in pozvalo k diplomaciji za ponovno vzpostavitev miru in varnosti na Korejskem polotoku. Južna Koreja je sporočila, da se Severna Koreja pripravlja na razstrelitev cest, ki potekajo vzdolž močno militarizirane meje, potem ko je Severna Koreja svojega sovražnika obtožila, da nad njeno prestolnico Pjongjang pošilja brezpilotna letala. Severna Koreja je namero tudi izpeljala.

"Takšne poteze so očiten poseg v suverenost in notranje zadeve (Severne Koreje) z namenom uničenja njenega pravnega, državnega in političnega okvira ter zanikanja pravice do lastnega razvoja," je dejala Marija Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva.

"Zagotavljanje dolgoročnega miru in stabilnosti v subregiji je možno le s političnimi in diplomatskimi sredstvi, ki temeljijo na nedeljivi varnosti. Ni druge možnosti, razen če je agresija pravi cilj Južne Koreje in njene 'večje' zaveznice ZDA," je dodala Zaharova.

Vladimir Putin v Moskvi oktobra 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

Odlični odnosi med Rusijo in Severno Korejo po napadu na Ukrajino

Rusija in Severna Koreja sta od začetka ruske invazije na Ukrajino leta 2022 okrepili diplomatske in vojaške vezi. Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se srečala v obeh državah. V prvem desetletju tega stoletja je Rusija podpirala sankcije Združenih narodov (ZN) proti Severni Koreji, ker je verjela, da njeni jedrski poskusi škodijo prizadevanjem za zaustavitev širjenja jedrskega orožja. Toda marca je Moskva vložila veto na resolucijo ZN o obnovitvi mandata skupine strokovnjakov, ki spremljajo, ali Pjongjang krši sankcije Varnostnega sveta ZN.

Putin je v ponedeljek dumi, spodnjemu domu ruskega parlamenta, predložil besedilo o ratifikaciji sporazuma o strateškem partnerstvu s Severno Korejo, poroča tiskovna agencija Interfax. V primeru oboroženega napada na eno državo naj bi ji druga zagotovila vojaško pomoč, piše v besedilu pogodbe.

Volodimir Zelenski v Dubrovniku | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinski forenziki so sporočili, da so našli sledi severnokorejskega orožja, uporabljenega v napadih na ukrajinska mesta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljkovem nagovoru pozno zvečer dejal, da je bil obveščen o "resnični vpletenosti Severne Koreje v vojno". "Med glavnimi stvarmi danes je bilo poročilo obveščevalnih agencij o namerah Rusov za jesensko in zimsko obdobje. Vse je zelo podrobno. Praktično govorimo o vpletenosti Severne Koreje v vojno," je dejal Zelenski v video nagovoru.

Ukrajina želi nov mednarodni varnostni sistem

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak se je za nov mednarodni varnostni sistem zavzel med govorom na konferenci, ki se jo je udeležilo 66 držav in mednarodnih organizacij. Pogovori so bili osredotočeni na mirovni načrt za končanje več kot dve in pol leta trajajoče vojne z Rusijo in na preprečevanje prihodnjih primerov agresij. 

Zelenski naj bi ta teden ukrajinskemu parlamentu predstavil "načrt zmage" - dodatek k mirovnemu načrtu, ki ga je pripravil konec leta 2022 in ki poziva k umiku ruskih sil in vrnitvi ukrajinskih meja iz leta 1991. Načrt je bil osnova mirovnega vrha junija v Švici. "Potrebujemo prenovljeno varnostno arhitekturo, ki temelji na mednarodnem pravu in krepitvi lastnih obrambnih zmogljivosti Ukrajine," je Jermak sporočil na uradni spletni strani ukrajinskega predsednika. "Ta sistem bi moral zajemati ne le vojaško komponento, ampak tudi sankcije, finančno podporo, investicije in široko sodelovanje na različnih področjih," je dodal.

mirovna konferenca v Švici junija 2024 | Avtor: Profimedia Profimedia

Do konca leta nov svetovni vrh

Jermak ni razkril, katere države so sodelovale na tej konferenci, eni izmed pripravljalnih na nove vrhove. Zelenski je dejal, da želi do konca leta organizirati nov "svetovni vrh". Rusija na srečanje v Švico ni bila povabljena. Junijske razprave na vrhu je zavrnila kot nepomembne in dejala, da se takšnega srečanja v prihodnje ne bo udeležila.

Zelenski je prejšnji teden razpravljal o svojem načrtu zmage z evropskimi voditelji in zavezniki Ukrajine ter zaprosil za dovoljenje za uporabo zahodnega orožja dolgega dosega proti ruskim ciljem. O načrtu ni znanih veliko podrobnosti. Zelenski je dejal, da želi okrepiti Ukrajino "tako geopolitično kot na bojišču" pred kakršnim koli dialogom z Rusijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • atamama 19:41 15.oktober 2024.

    Zanimivo, še sreča da ima zahod Ruse, Japonci Korejce, nekdo mora biti kriv .......

  • Grunf 16:31 15.oktober 2024.

    Naslovna tema je sicer kako Rusijo jezi Južna Koreja, ki menda vsak čas namerava vdreti na sever. S pomočjo ZDA, seveda. Toliko za ostale komentatorje, ki so to kot kaže v svojih komentarjih spregledali. Potem bodo pa presenečeni, ko bo ...prikaži več miroljubni morilski psihopat Kim začel pošiljati v zrak balistične rakete z jedrskimi konicami opremljene z rusko navigacijo.

  • Avatar Slayer
    Slayer 11:37 15.oktober 2024.

    Zeleni lahko samo sanja,da bodo zmagali, ter, da se bodo meje vrnile na obdobje 1991 leta!!! Ta je res nasnifan do amena,zmaga pa tista o vpletenosti S.Koreje v vojno,medtem, ko ga nato že dve leti zalaga z orožjem,da tujih plačancev ne omenjam!!!