Svet
4545 ogledov

Rusija je Veliki Britaniji zagrozila z napadi

Vladimir Putin Profimedia
Če bodo napadali ruske cilje, bi tudi Rusija lahko napadla britanske cilje "na ozemlju Ukrajine in drugod".

Rusija bi lahko izvedla napade na cilje Združenega kraljestva v Ukrajini in drugod, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo, potem ko je britanski zunanji minister David Cameron med obiskom v Kijevu minuli teden izjavil, da London nima zadržkov do tega, da Ukrajina britansko orožje uporabi za napade na cilje v Rusiji.

Zaradi Cameronove izjave je rusko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo britanskega veleposlanika v Moskvi Nigela Caseyja. Opozorilo ga je, da bi Rusija lahko napadla "britanske vojaške objekte in opremo na ozemlju Ukrajine in drugod", če bodo ukrajinske sile izvedle napade z britanskim orožjem na cilje v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Veleposlanika smo pozvali, naj razmisli o neizogibnih katastrofalnih posledicah takšnih sovražnih korakov Londona ter naj nemudoma odločno in nedvoumno zavrne bojevite provokativne izjave vodje zunanjega ministrstva," je ministrstvo v Moskvi še zapisalo v izjavi.

London podpira Kijev

Cameron je med obiskom v Kijevu Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo Združenega kraljestva. Obljubil ji je vojaško pomoč v višini več kot tri milijarde funtov oz. okoli štiri milijarde evrov letno. Ob tem je izjavil, da ima Ukrajina pravico, da se sama odloči, kako bo dobavljeno britansko orožje uporabila.

Rusko obrambno ministrstvo je pred tem danes sporočilo, da je generalštab ruske vojske po ukazu predsednika Vladimirja Putina začel priprave na vaje s taktičnim jedrskim orožjem, ki bodo potekale v bližini meje z Ukrajino. Vaje naj bi izvedli v bližnji prihodnosti in naj bi vključevale tako letalstvo kot mornarico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 44
  • kapljač 15:40 07.maj 2024.

    Lahko pričakujemo najhujše, po tem, ko je Putin znova prisegel.

  • Idioti 11:42 07.maj 2024.

    Takole : Če kakršen delec kakršnjega koli orožja Britanske izdelave pade na ozemlje RF , si ona lasti pravico , pošiljanja v Rusiji narejenega orožja preko DNR na London ! Konec povedi !

  • BenX 22:56 06.maj 2024.

    Sploh ne vem v čem je problem. Angleške rakete padajo na rusko ozemlje, zakaj ruske ne bi smele na angleško?