Svet
4 ogledov

Raje spijo kot nadzorujejo lete

Kontrolor letenja Žurnal24 main
Kontrolorji letenja na letališču White Plains v ameriški zvezni državi New York namesto, da bi aktivno nadzirali zračni prostor, spijo, berejo knjige in se igrajo s telefoni. To dokazujejo videoposnetki, ki jih je pridobila ameriška televizijska postaja.

Videoposnetke in fotografije je na televizijsko postajo WNYW-TV poslal eden izmed tamkajšnjih zaposlenih. Na njih je prikazanih deset kontrolorjev letenja, ki med delovnim časom v kontrolnem stolpu spijo, berejo knjige ter igrajo igrice na mobilnih telefonih in na prenosnih računalnikih.

"Razburjen sem in zelo zaskrbljen nad razmerami na kontrolnem stolpu letališča," je dejal eden izmed kontrolorjev letenja, ki je na televizijo poslal skrb vzbujajoče videoposnetke in fotografije. Povedal je tudi, da to predstavlja veliko grožnjo varnosti v letalskem prometu, poroča New York Post.

Zaradi okvare dvigala FAA naredila izjemo

Uprava za zvezne polete (FAA) je glede uporabe mobilnih telefonov v kontrolnem stolpu izdala navodila, da morajo biti ti ugasnjeni. Prav tako je tam prepovedano branje knjig in revij ter uporaba zabavnih elektronskih naprav.

Glede tega primera pa so iz FAA sporočili, da so se odgovorni zaradi okvare dvigala v tamkajšnjem kontrolnem stolpu odločili, da bodo lahko zaposleni del kontrolnega stolpa uporabljali kot sobo za počitek.

Vir: Z mobiteli so se igrali že prej

"Uporaba mobilnih telefonov je v stolpu izrecno prepovedana, a je bilo zaposlenim izjemoma dovoljeno, da jih uporabljajo za pregled za elektronske pošte in SMS-sporočil, vendar le v sobi za počitek," je dejal tiskovni predstavnik FAA.

A kljub temu je vir omenjene televizijske postaje dejal, da so zaposleni telefone uporabljali v sobi, kjer je potekal nadzor nad letalskim prometom. Prav tako so, kot trdi vir, zaposleni bili med opravljanjem službe tako sproščeni že tudi pred okvaro dvigala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.