Svet
1688 ogledov

Putin v nemilosti

Vladimir Putin Epa
Rusija v nedeljo na lokalne volitve. Putin vse bolj tarča kritik.

Ruski predsednik Vladimir Putin je med svojimi državljani začel izgubljati podporo, kar gre pripisati zlasti pokojninski reformi, ki naj bi pri moških odhod v pokojnino s sedanjih 60 dvignil na 65 let starosti, ženskam pa s 55 na 60.

Napoved pokojninske reforme se ne bi mogla zgoditi v - za Putina - slabšem času, na pragu lokalnih volitev. Zadnje predvolilne ankete, v okviru katerih so preverjali tudi priljubljenost aktualne državne politike, je kar 68 odstotkov vprašanih odgovorilo, da parlament ne opravlja dobro svojega dela, 71 odstotkov vprašanih ne podpira premierja Dmitrija Medvedjeva.

Tudi podpora Vladimirju Putinu je padla za deset odstotkov, čeprav znaša še vedno visokih 70. Ruski predsednik je prejšnji teden vplival na predlog vlade, da ženske vendarle v pokoj odidejo pri 60-tih letih, prag po prvotnemu predlogu vlade je bil 63 let. Putin je pozval državljane, naj reformo podprejo in med drugim izpostavil, da se Rusija sooča z resnimi demografskimi težavami, zaradi česar je pokojninski sistem vse bolj obremenjen.

Tudi ekonomisti opozarjajo, da Rusija alternative nima, saj se prag za odhod v pokojnino ni menjal skoraj sto let. Državljani so po drugi strani kritični, da bodo morali delati do smrti, saj je povprečna življenjska doba za moške v državi po podatkih Svetovne banke 66 let, za ženske 77. Analitiki to pripisujejo ljubezni Rusov do alkohola, zlasti vodke.

Rusija, protesti proti pokojninski reformi | Avtor: Epa Epa

Napovedana reforma je že sprožila proteste po vsej državi. Mnogi menijo, da so načrtovani ukrepi škodljivi za prihodnost države. Na ulice je prišlo na tisoče ljudi, a to, menijo opazovalci, vendarle ukrepov ne bo preprečilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.