Svet
2642 ogledov

Putin izgublja pomembnega zaveznika

Vladimir Putin Profimedia
Indija ne bo kupovala utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz ruskega projekta Arctic LNG 2, saj so zahodne države uvedle sankcije proti projektu, je dejal indijski minister.

"Ne bomo kupovali utekočinjenega zemeljskega plina iz projekta Arctic LNG 2. Ne kupujemo nobenega blaga, ki je predmet sankcij. Ne bomo uporabljali nečesa, proti čemur so države uvedle tako obsežne sankcije," je po poročanju Reutersa dejal indijski minister za nafto Pankaj Jain.

Zahodne države so zaradi ruskega napada na Ukrajino uvedle sankcije proti projektu Arctic LNG 2. Združene države Amerike so sankcionirale na stotine posameznikov in subjektov, ki podpirajo vojaška prizadevanja Rusije. Med njimi so podjetja, ki podpirajo razvoj Arctic LNG 2. Obrat Arctic LNG 2 ima tako težave z iskanjem kupcev, kar ovira načrte Moskve za povečanje izvoza LNG, poroča Bloomberg.

Tovor prevažajo nekatera indijska podjetja

Čeprav New Delhi ne bo kupil ruskega plina, nekatera podjetja s sedežem v Indiji pomagajo ruskim izvoznikom. Minister Jain je dejal, da ni seznanjen z vpletenostjo indijskih podjetij v prevoz sankcioniranega ruskega tovora. "Z ZDA imamo odprt dialog," je dejal.

Indijski minister je še dejal, da njegova država ne potrebuje ruskega tekočega plina, saj ima dolgoročne pogodbe s Katarjem in ZDA, povečuje pa tudi lastno proizvodnjo. Indija pa bo še naprej uvažala surovo nafto iz Rusije, ki ni sankcionirana, je poročal Bloomberg.

Berlinski analitik Tom O'Donnell je za Newsweek povedal, da bo Moskva težko povečala izvoz LNG. "Izvoz so morali močno zmanjšati, ker ne morejo dobiti gradbene opreme in transportnih ladij," je dejal. Utekočinjeni zemeljski plin iz projekta Arctic LNG 2 je bil za ruskega predsednika Vladimirja Putina zelo pomemben, da je lahko oskrboval Indijo in Kitajsko. Odločitev Indije je tako zanj velik udarec. Od začetka vojne v Ukrajini je Indija namreč postala ključni trgovinski zaveznik Rusije, kupuje največ ruske surove nafte in jo plača po znižanih cenah.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 6
  • Avatar NickMason
    NickMason 13:06 04.oktober 2024.

    Indijci bodo čist navdušeni nad dragim plinom ki sledi🤣🤣🤣

  • Idioti 13:06 04.oktober 2024.

    Ker so Indijci vezani na Rusko vojaško opremo , kliring- roba za robo - pa ni v sankcijah ,se preveč naslajate nad to vestjo .Nič ne bo iz tega !

  • slavauk22 12:30 04.oktober 2024.

    putane pa v jok :)