Svet
30 ogledov

Prošnja za vrnitev krvavih diamantov

Igralka Mia Farrow in nekdanja agentka Naomi Campbell, Carole White sta pred sod Žurnal24 main
Komisija za človekove pravice v Sierra Leoneju zahteva, da jim Južna Afrika izroči krvave diamante, ki naj bi jih manekenka Naomi Campbell prejela od diktatorja Taylorja.

Potem, ko je manekenka Naomi Campbell pred haaških sodiščem priznala, da je v dar dobila „umazane kamenčke“, za katere trdi, da ne ve, kaj so in od koga so bili, je kamne zasegla južnoafriška policija.

Umazani kamni so v resnici krvavi diamanti, s katerimi naj bi nekdanji liberijski predsednik Charels Taylor financiral krvavo vojno v sosednjem Sierra Leoneju. Ravno Taylor naj bi tudi Campbellovi podaril diamante, kar pa ta zanika.

Komisija za človekove pravice iz Sierra Leoneja, ki pomaga žrtvam 11 letne vojne, zahteva diamante nazaj, poroča BBC. Kot pravijo, je edino pravilno, če diamante, ki so povzročili toliko gorja, uporabijo za pomoč tistim, ki so zaradi njih trpeli. V obubožanem Sierra Leoneju je namreč zelo težko zbirati sredstva za pomoč žrtvam, saj večina ljudi, tudi če želijo pomagati, ne morejo darovati denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.