Svet
994 ogledov

Ukrajinski parlament o razglasitvi izrednih razmer, v vojsko so že vpoklicali rezerviste

Evakuacija civilnega prebivalstva. Profimedia
V Ukrajini so razglasili izredne razmere in mobilizacijo rezervistov. Vrstijo se opozorila o humanitarni katastrofi.

Ukrajinski svet za nacionalno varnost je danes parlament pozval, naj zaradi nevarnosti ruskega napada za 30 dni razglasi izredne razmere v državi. Ukrajina je medtem začela mobilizacijo rezervistov, vse svoje državljane pa je pozvala, naj nemudoma zapustijo Rusijo.

Sekretar sveta za nacionalno varnost Oleksij Danilov je dejal, da mora parlament izredne razmere razglasiti v 48 urah. Danilov je pojasnil, da bodo v okviru ukrepa oblasti okrepile varovanje javnega reda ter strateške infrastrukture, omejile bodo prevoz, okrepile pregled vozil in dokumentov državljanov. Dejal je še, da želijo z uvedbo izrednih razmer v državi ohraniti mir, da bi njeno gospodarstvo lahko delovalo naprej. Zagotovil je, da ukrep ne bo imel radikalnega vpliva na življenje ljudi.

Izredne razmere bodo po potrditvi v parlamentu veljale v vseh pokrajinah v državi, razen v Donecku in Lugansku, kjer se soočajo ukrajinske in proruske separatistične sile. V teh dveh regijah izredne razmere veljajo že od leta 2014.

V veljavi nove omejitve na meji z Rusijo

Ukrajinski obmejni organi so zaradi vse večje bojazni pred rusko invazijo danes izdali nove omejitve na meji z Rusijo. Te med drugim vključujejo prepoved približevanja meji ponoči. Prepovedano je tudi snemanje in fotografiranje položajev obmejne straže. Dostop na obmejno območje je za tujce v celoti prepovedan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za ladje v Črnem in Azovskem morju na jugu Ukrajine velja prepoved, da ponoči izplujejo iz pristanišč.

Ukrajina je medtem začela tudi mobilizacijo rezervistov, starih med 18 in 60 let. Pozvali so jih, naj se javijo svojim enotam. Kot so še pojasnili v vojski, posamezniku, ki se na poziv ne bo odzval ter za to ne bo imel ustreznega razloga, grozi kazen. Predsednik Volodimir Zelenski je v torek sicer izključil možnost splošne mobilizacije v državi.

Ukrajina ima okoli 200.000 rezervistov poleg 250.000-članske redne vojske.

Na vzhodu države več tisoč kršitev prekinitve spopadov

Obenem so ukrajinske oblasti vse državljane pozvale, naj kar najhitreje zapustijo Rusijo. Kot so pojasnili, se njena agresija na Ukrajino krepi. Po ukrajinskih ocenah v sosednji Rusiji živi okoli tri milijone Ukrajincev.

Mednarodni opazovalci so na območju konflikta na vzhodu Ukrajine v enem dnevu zabeležili skoraj dva tisoč kršitev prekinitve spopadov, od tega več kot tisoč eksplozij, kaže v torek objavljeno poročilo misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Posebej prizadeta je regija Lugansk, kjer so zabeležili 1224 kršitev dogovora o prekinitvi spopadov, od tega 1149 eksplozij. V regiji Doneck so po podatkih Ovseja zabeležili 703 kršitve, od tega 332 eksplozij. Pri tem je opazovalcem uspelo pregledati uničene zgradbe v delu regije, ki je pod nadzorom ukrajinskih oblasti.

Svet Srečanja Blinkna in Lavrova v Ženevi ne bo. ZDA uvajajo stroge sankcije.

EU je na prihod beguncev pripravljena

V evropskih državah, zlasti tistih, ki mejijo na Ukrajino, se pripravljajo na morebiten prihod beguncev iz te države zaradi ruske invazije. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson ocenjuje, da je EU dobro pripravljena.

"Že nekaj časa se pripravljamo na nevarne razmere v Ukrajini. Ne vemo, kaj bo naslednji korak ruskega predsednika Vladimirja Putina, vendar moramo biti pripravljeni, če pride do množičnega bega Ukrajincev v Evropo," je komisarka dejala za Euronews.

Johanssonova je to povedala v torek po srečanju z namestnikom poljskega notranjega ministra Bartoszem Grodeckim v Varšavi, ko je tudi ocenila, da je Poljska dovolj dobro pripravljena na prihod beguncev iz Ukrajine.

Komisarka ni želela podati ocene, koliko ljudi bi lahko v primeru obsežnejšega ruskega napada zbežalo iz Ukrajine. Je pa podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas konec tedna za časnik Welt ocenil, da bi lahko prišlo med 20.000 in več kot milijon beguncev iz Ukrajine.

Begunci pa se zatekajo tudi v sosednjo Rusijo. Po navedbah ruskega ministrstva za civilno zaščito so doslej v Rusiji sprejeli okoli 100.000 beguncev.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 4
  • eminenca 14:56 23.februar 2022.

    putin je povedal svoje, narod odcepljenih držav je povedal svoje, ampak yenkiji tega ne razumenjo al ne slišijo oz. nočejo tega dojet ... za vsako ceno bodo izsilil vojaški spopad, ne glede na visoko ceno , ki jo bomo mi ...prikaži več plačal ... če tolk strašijo in tolk grozijo in zganjajo paniko, pomeni, da je pri njih nekaj hudo narobe ... rusov vojaško še ni nihče premagal in tudi tokrat ne bo nič drugače in nekomu bodo postavili spomenik za nastalo škodo

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:26 23.februar 2022.

    Tole ne bo dobro! Veliki egoti, eden proti drugemu, vmes pa nedolžni ljudje. Cel svet je v pripravljenosti, mi pa čisto blizu Ukrajine in Rusije. Not ok!