Svet
1562 ogledov

Ponoči se je začel državni udar

Sudan Omar al Bašar Epa
V Sudanu se je ponoči po poročanju medijev začel državni udar. Premier Abdala Hamdok je v hišnem priporu, vojska je aretirala tudi več drugih članov vlade ter blokirala vse vhode v prestolnico Kartum.

Po vsej državi je prekinjena internetna povezava, na ulicah pa se zbirajo ljudje, ki protestirajo proti aretacijam, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojska je aretirala več ministrov in visokih uradnikov, med njimi so ministri za komunikacije, finance in industrijo. Pridržali so tudi guvernerja Kartuma, aretacije pa se nadaljujejo.

Sudanska policija je v nedeljo s solzivcem razgnala na stotine protestnikov, ki so skušali blokirati glavno ulico v prestolnici.

Podporniki vojske že drugi teden zapored protestirajo v Kartumu. Pred sedežem glavnega poveljstva oboroženih sil izvajajo sedečo stavko ter zahtevajo odstop prehodne vlade. V proteste naj bi bili po navedbah oblasti vpleteni privrženci odstavljenega dolgoletnega voditelja Omarja al Baširja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • QSprm 09:23 26.oktober 2021.

    Talibanski bratje rezima na soncni strani alp so na primeru pokazali kako se stvari streze. Baje so cestitke za uspel podvig ze poslane. Dobrodosli v novi nori normalnosti korona talibanizma.