Svet
16 ogledov

Po devetih urah Kim Jong Un spet lahko "surfa“

Kim Jong Un Profimedias
Severna Koreja je bila devet ur in pol brez povezave do svetovnega spleta. Do izpada je prišlo po tem, ko so ZDA napovedale, da bodo odgovorile na napad na Sony.

Ameriški strokovnjaki so potrdili, da je imela Severna Koreja številne težave z dostopanjem do spleta v zadnjem dnevu. Med drugim je državo doletel popoln mrk na tem področju, ki je trajal 9 ur in 31 minut. 

Uradni Washington zadeve ni želel komentirati. Dejali so, da ne bodo razkrivali, na kakšen način bodo odgovorili Severni Koreji na napad na Sony. Tiskovna predstavnica Marie Harf je dejala zgolj, da bodo nekateri ukrepi vidni, drugi pa mogoče ne. 

Napadi so se stopnjevali

Podjetje Arbor Networks je analiziralo podatke o spletnih napadih na Severno Korejo v zadnjih dneh. Po njihovih podatkih sta bila dva napada izvedena že v četrtek, štirje v petek, nato pa se je čez konec tedna število le še stopnjevalo. 

Eden od vodilnih uslužbencev podjetja Dyn Research pravi, da vzrok za izpad še ni znan. Po njegovih besedah bi lahko vzrok tičal tudi v težavah z usmerjevalniki. Dostop do spleta Severna Koreja ima, a je vprašanje, ali bo še prihajalo do motenj v dostopu do interneta. 

Napadajo se prek spleta

Med Severno Korejo in ZDA se odvija bitka na svetovnem spletu. Povod za zadnje napetosti je film The Interview, ki bi moral v prihodnjih dneh začeti svoj pohod po svetovnih kinematografih, a so ga zaradi groženj umaknili. Zgodba filma se namreč dotika severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in poskusa atentata nanj. 

Severnokorejski hekerji naj bi na to "žalitev“ odgovorili z vdorom v strežnike Sonyja, kar je uradni Pjongjang zanikal. Na splet so tako pricurljali številni podatki, za katere šefi studia niso želeli, da bi postali javni. Ameriški predsednik Barack Obama je v petek napovedal, da bodo ZDA ustrezno odgovorile, a kaj več ni pojasnil.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:27 23.december 2014.

    Sej majo tud satelitski internet z ponudnikom iz Nemčije tako da brez interneta on sigurno ni bil :) če bi se mal pozanimal bi to vedlkot drugo pa..samo nekaj držav ima toliko sredstev in dobro pozicijo da bi ...prikaži več lahko uspešno napadle tako veliko tarčo na internetu. To so Iran, Rusija, Kitajska. Severna Koreja niti nima tok velike pretočnosti da bi z tako lahkoto tok terrabajtov podtakov prenesla. To je pač izgovor ZDA da se jim bojo zdej maščeval. Taktično. Severna Koreja je rekla da bi pomagala pri odkrivanju kdo je to povzročil. Ampak pač ker je treba Severno Korejo potunkat pa neki najdt za izgovor za neke sancije pač to delajo. Pa ne maram Severne Koreje ker strada svoje ljudi sam, tole je pa totaln fejk kar mediji propagirajo.

  • spenjac 10:32 23.december 2014.

    Nekdo "napade" zasebno korporacijo, maščuje se pa kar država? Glavno, da je jasno, komu služijo ZDA.