Svet
4265 ogledov

Rdeči alarm, tako vroče je bilo že ob petih zjutraj

Preznojena ženska, vročina Profimedia
Vročinski val je zajel tudi sosednjo Hrvaško. V rdečem je vsa država. Ponoči se marsikje temperatura ni spustila pod 30 stopinj Celzija.

Na Hrvaškem se tudi danes spopadajo s hudo vročino. V rdečem je vsa država, temperature pa so se ponekod že zjutraj povzpele do 28 stopinj Celzija. Z izjemno visokimi temperaturami se spopadajo tudi v drugih državah v regiji, kjer te dosegajo celo do 40 stopinj.

V Dubrovniku in Senju so ob 5. uri zjutraj izmerili 28 stopinj Celzija, potem ko se temperatura velik del noči ni spustila pod 30 stopinj. Le stopinjo hladneje je bilo zjutraj v Splitu, medtem ko so vremenoslovci na Reki izmerili 26 stopinj. Čez dan bo temperatura zraka po napovedih ponekod dosegla 38 stopinj Celzija, vročina pa bo vztrajala tudi ponoči.

Pri nas je za celo državo razglašeno oranžno opozorilo zaradi toplotne obremenitve. Najhuje šele prihaja. Takšno bo vreme za vikend in naslednji teden.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes in petek izdal rdeče vremensko opozorilo, ki velja za vse regije v državi. Opozoril je na nevarnost vročine za zdravje, posebno pri otrocih in starejših, pa tudi na možne okvare na infrastrukturi.

rdeče vremensko opozorilo | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

 

Pristojne službe so pozvale prebivalce, naj med 10. in 17. uro ne zahajajo na prosto in naj pijejo dovolj tekočine, starše pa, naj otrok ne puščajo samih v vozilih. Da so ta opozorila nujna, dokazujeta dva torkova primera. Makarski gasilci so po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HRT izvlekli otroka iz zaklenjenega vozila okoli 17. ure, njihovi kolegi iz Kaštel Lukšića nedaleč od Splita pa so na enak način morali posredovati le malo pozneje.

V Bosni in Hercegovini je še vedno najbolj vroče na jugu države, kjer bodo temperature po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH danes dosegle tudi 41 stopinj Celzija.

Podobno je v Srbiji in Črni gori, kjer se spopadajo s tropsko vročino, ki dosega tudi do 40 stopinj Celzija. Hidrometeorološka zavoda obeh držav napovedujeta, da bo vročinski val vztrajal do konca tedna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Naklonsky 11:14 13.julij 2024.

    Bodo pa več zaslužili…malo več sladoleda, pijače… pravijo, da je vsaka stvar “za nekaj dobrega”… Sicer je pa “toplo” tudi drugod, ne samo v Sredozemlju! Je pač poletje, mar ne?

  • Ender3 13:37 11.julij 2024.

    Kaj vročina, kaj bi slovenceljni brez kockastega turizma..Tudi visoke cene jih ne ustavijo. Jeseni bo pa jok in stok, kakšno draginjo imamo doma.

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:57 11.julij 2024.

    Tako je tam že od pamtiveka.