Svet
61 ogledov

Par, ki je sprejel begunce, razočaran nad izkušnjo

begunci Saša Despot
Nemec, ki se je odločil v svojem domu sprejeti 24 beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana, je na svojem Facebook profilu objavil svojo izkušnjo in pri tem izpostavil svoje razočaranje.

Dirk Voltz je v svoji hiši v Berlinu, ki si jo sicer deli s svojim partnerjem Mariom, sprejel 24 beguncev; njegova objava na Facebooku je te dni predmet razprav med Nemci, saj so se vsi strahovi, povezani z begunci v njegovem primeru izkazali kot neupravičeni.

Mestoma sarkastičen zapis (tu je povezava do zapisa) izpostavlja, da je osupel nad odkritjem, da so vsi noži še vedno v kuhinji, natanko na tistem mestu, kjer so vedno bili. Da ni bil potreben nikakršen dodaten ključ za kopalnico in da nihče ni bil zaboden v tednih, ko sta s partnerjem delila hišo z begunci.

Nihče izmed beguncev, ki sva jih gostila, na kakršenkoli način ni omenil, da šeriatsko pravo postavlja pred nemške zakone. Kje je torej islamizacija, ki jo ljudje v Nemčiji tako omenjajo v zadnjih tednih,” se sprašuje Dirk Voltz. 

Dirk Volz | Avtor: Facebook Facebook

Največje razočaranje

Moški, ki je vrata svoje hiše odprl 24 beguncem, v svojem zapisu vendarle izpostavi razočaranje, do katerega pa ni prišlo zaradi obnašanja beguncev. “Pravo razočaranje je prišlo v obliki sporočil, groženj s smrtjo na ulicah in žaljivih pismih pred našimi vrati,” pravi. Razočaranje je prišlo s strani njegovih nemških sodržavljanov.

Mogoče se bom moral čez deset let še bolj goreče zavzemati za svoje pravice kot homoseksualec. Mogoče je, da bom v nekem trenutku spoznal, da sem naredil napako. Vse je možno, ničesar ni mogoče predvideti,” pravi in dodaja, da je to, da je v svoji hiši sprejel begunce, spremenilo njegovo življenje.

Lahko ste tam za druge ljudi. Lahko ste pa zgolj preplašeni. Če se to zgodi, mi je žal. Žal mi je za ljudi, ki živijo v strahu,” je še dodal. 

dezurni@zurnal24.si