Svet
29 ogledov

Papež Frančišek po srečanju z žrtvami spolnih zlorab: "Bog joče"

Papež Frančišek EPA/DAVID MAIALETTI / POOL
Papež Frančišek se je na obisku v Združenih državah Amerike srečal tudi s petimi žrtvami spolnih zlorab in po srečanju dejal: "Bog joče, zaradi njihovega trpljenja".

Papež Frančišek se je v Philadelphii srečal z žrtvami spolnih zlorab in povedal, da bog joka zaradi tega, kar so morali pretrpeti, in da tudi sam čuti hudo bolečino in sramoto. Vatikan je naknadano sicer sporočil, da vse niso zlorabili duhovniki, ampak nekatere tudi sorodniki ali učitelji.

Papež je žrtvam opravičil, ker v času, ko so zlorabe prijavili, niso verjeli njim oziroma njihovim družinam. Na srečanju z ameriškimi škofi pa je dejal, da bodo duhovniki in škofje, ki so zlorabljali otroke ali to prikrivali, morali odgovarjati.

Philadelphijska nadškofija predmet številnih tožb

Frančišek se je z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov srečal že lani v Vatikanu. Njegov izraz obžalovanja je prišel na primernem kraju, saj je bila philadelphijska nadškofija predmet številnih tožb v povezavi s pedofilskimi škandali, leta 2011 pa je zaradi ščitenja več kot 30 obtoženih duhovnikov odstopil kardinal Justin Rigali. Ta je v soboto vseeno sodeloval pri papeževi maši.

Ameriškim škofom je med drugim naročil, da naj se ne oklepajo le cerkvene doktrine in bodo bolj življenjski. Pastirji ameriških katolikov so bili zadnja leta najbolj glasni pri nasprotovanju homoseksualnim in splavu. Teme, ki jih poudarja papež, kot je pomoč revnim, pomoč priseljencem, sočutje in usmiljenje, pa so bile v ozadju obsodb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.