Svet
9587 ogledov

"Kdor bo ostal doma, je praktično zaprt v krsti!"

orkan milton zda florida evakuacija
1/7
Epa
Orkan Milton, ki se iz Mehiškega zaliva približuje Floridi, se je glede na ocene pristojnega ameriškega centra v torek okrepil v najvišjo, peto stopnjo, saj so njegovi vetrovi dosegli 270 kilometrov na uro. Zahodno obalo Floride naj bi dosegel v četrtek zjutraj po srednjeevropskem času kot orkan nižje, tretje stopnje.

Večina prebivalcev ogroženih območij osrednjega dela Floride upošteva pozive oblasti k evakuaciji in kolone na avtocestah so bile v torek skoraj nepremične, poleg tega pa je več kot 1200 črpalkam zmanjkalo bencina, poroča CNN.

Bela hiša je sporočila, da je zvezna vlada na Milton pripravljena in prebivalcem ogroženih območij priporoča evakuacijo. Predsednik ZDA Joe Biden je z namenom pospešitve dobave pomoči razglasil Florido za območje izrednih razmer.

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) je na območje napotila svoje uslužbence, v petih centrih je pripravljenih 20 milijonov obrokov hrane in 40 milijonov litrov pitne vode, zvezna vlada je poslala tudi vojsko in 300 reševalnih vozil. Svoje prispevajo še posamezne agencije, kot je Uprava za zračni promet (FAA), ki je na Florido prav tako poslala strokovnjake.

orkan milton zda florida evakuacija | Avtor: Epa Epa
Država v boj proti dezinformacijam

Zvezna vlada se namerava tudi boriti proti dezinformacijam in je na platformi reddit odprla stran, kjer bodo na voljo točne informacije o dostopu do pomoči.

Nacionalni center za orkane predvideva, da se bo orkan, ko bo dosegel obalo, nekoliko unesel, vendar naj bi zagotovo povzročil veliko uničenje, in to na območjih, ki so še opustošena po divjanju orkana Helene.

Ukaz za obvezno evakuacijo je zajel pet floridskih okrožij z okrog šestimi milijoni prebivalcev, oblasti pa prebivalce pozivajo, naj ne računajo na to, da se bo orkan umiril. Pričakujejo najmanj 46 centimetrov dežja, do pet metrov visoke valove plime in močan veter s sunki od 180 do 210 kilometrov na uro.

orkan milton zda florida evakuacija | Avtor: Epa Epa

Milton naj bi Florido dosegel pri mestu Tampa

Orkan se je v torek pomikal po Mehiškem zalivu proti severovzhodu s hitrostjo 17 kilometrov na uro, obalo Floride pa naj bi dosegel v bližini mest Tampa in Sarasota.

Napovedana intenzivnost orkana je tako velika, da bi lahko odpihnil cele hiše. "Kdor bo ostal v njih, je praktično zaprt v krsti," je dejala županja Tampe Jane Castor.

Letalske družbe so v torek odpovedale 700 poletov, danes jih bodo še okrog 1500, poroča televizija ABC, med orkanom pa se bo promet povsem ustavil. V torek so sicer še dodajale lete za tiste, ki so se želeli umakniti. Samo American Airlines je zagotovila okrog 2000 sedežev za pot na varno.

orkan milton zda florida evakuacija | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 6
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 09:10 09.oktober 2024.

    Glede na viške Sončeve aktivnosti, ki so prav sedaj na vrhuncu in v povezavi z izbruhom Tonge tistim, ki te zadeve spremljamo, niso ti ekstremi prav nič nepričakovani...Seveda bodo to idioti izkoristili da bodo obdavčili sosedovo Milko, ki je prdnila ...prikaži veča ali rignila...Slovencem pa svetujem nabavo lopate za sneg, ki zna priti februarja ali tam nekje še kako prav..

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:02 09.oktober 2024.

    “Bogata“ amerika bo morala začeti namesto barak zidati hiše