Svet
532 ogledov

Omejitev višine najemnine je skladna z ustavo

Poslansko stanovanje v naselju Taborski dvor Saša Despot / Mediaspeed
Nemško ustavno sodišče je presodilo, da je omejevanje višine najemnin v skladu z ustavo. Ob koncu leta 2018 je tako omejitev uvedlo 313 od 11.000 nemških mest, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji so omejevanje najemnin uvedli leta 2015 kot odgovor na hitro rastoče cene v nekaterih regijah. V skladu z zakonodajo najemodajalci ob sklenitvi novih pogodb ne smejo postaviti najemnine, ki bi presegala 10 odstotkov običajne najemnine za primerljivo stanovanje na tistem območju.

Ali je trg treba regulirati, se odločajo vlade nemških zveznih držav. Pregled primerljivih najemnin se opredeli na vsaki dve leti.

O tej temi je nemško ustavno sodišče odločalo, potem ko je postopek pred berlinskim sodiščem sprožila lastnica stanovanja v nemški prestolnici, ki je najemnici zaračunala previsoko ceno in ji je morala vrniti del denarja. Oglasila se je tudi zbornica, ki je trdila, da je omejevanje najemnine neustavno.

Sodišče v Berlinu se je za pojasnilo obrnilo na ustavno sodišče, ki pa je odločilo, da zakonodaja ne krši pravice posameznika do lastnine, niti pravice do sklepanja pogodb po lastni volji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.