Svet
765 ogledov

Obsojen na dosmrtni zapor, med njegovimi žrtvami več tisoč deklic

Alexander McCartney Profimedia
Na Severnem Irskem moškemu zaradi spletnega izsiljevanja otrok dosmrtni zapor. Priznal je krivdo v povezavi s 185 obtožbami kaznivih dejanj zoper 70 otrok.

Sodišče na Severnem Irskem je v petek moškega, ki je preko spleta izsiljeval več otrok in pri tem 12-letno ameriško deklico napeljal k samomoru, obsodilo na dosmrtno zaporno kazen. Moški, ki je priznal krivdo v povezavi s 185 obtožbami kaznivih dejanj zoper 70 otrok, bo moral za zapahi presedeti najmanj 20 let.

26-letni Alexander McCartney se je na spletu izdajal za najstnico in se prek aplikacije Snapchat spoprijateljil z mladimi ženskami po vsem svetu ter jih prisilil, da so mu pošiljale eksplicitne fotografije, nato pa jim grozil, da jih bo objavil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deklica storila samomor

Ena od žrtev je bila tudi ameriška 12-letnica iz Zahodne Virginije, ki je maja 2018 storila samomor, potem ko je McCartney od nje zahteval, naj mlajšo sestro vključi v spolna dejanja, v katera jo je prisilil. 18 mesecev pozneje je samomor storil tudi njen oče.

Med januarjem 2021 in marcem letos je McCartney priznal krivdo v povezavi s 185 obtožbami kaznivih dejanj zoper 70 otrok. Te vključujejo nenaklepni uboj, izsiljevanje, izdelavo in distribucijo nespodobnih fotografij in spodbujanje otrok k spolnim dejanjem.

Glavni inšpektor: Gre za odvratnega plenilca otrok

Sodnik je ob izreku sodbe dejal, da mu ni znan noben drug primer, v katerem bi storilec z uporabo družbenih omrežij "povzročil tako strašno in katastrofalno škodo mladim dekletom".

"Resnično si je težko predstavljati spolnega sprevrženca, ki bi predstavljal večje tveganje," je nadaljeval in dodal, da je McCartney tudi po tretji aretaciji nadaljeval s kaznivimi dejanji na "še bolj zlovešč, dramatičen in grozljiv način".

Glavni inšpektor Eamonn Corrigan je medtem McCartneyja označil za odvratnega plenilca otrok, čigar kazniva dejanja so bila industrijskega obsega. "V svoji otroški sobi v Newryju je začel s kaznivimi dejanji kot najstnik in zgradil nekaj, kar lahko opišemo le kot pedofilsko podjetje. McCartney je nevaren, neizprosen in krut pedofil," je dejal novinarjem pred sodiščem.

Tožilstvo Severne Irske ocenjuje, da je McCartney nadlegoval okoli 3500 deklic, nekatere stare le deset let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.