Svet
165 ogledov

Nove Bidnove obljube Zelenskemu

joe biden vrh nata volodimir zelenski Epa
Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu napovedal 425 milijonov dolarjev vredno dodatno vojaško pomoč, je sporočila Bela hiša. Gre predvsem za sisteme zračne obrambe in topništvo.

ZDA nameravajo Ukrajini v prihodnjih mesecih zagotoviti več deset sistemov zračne obrambe z več sto raketami, dodatne topniške sisteme, znatne količine streliva ter več tisoč dodatnih oklepnih vozil, je sporočila Bela hiša.

Biden namerava novembra organizirati virtualno srečanje kontaktne skupine za obrambo Ukrajine na ravni voditeljev. To srečanje je bilo načrtovano za 12. oktober v ameriški bazi Ramstein, vendar ga je moral Biden zaradi orkana Milton odpovedati.

Biden danes potuje v Nemčijo, kjer se bo srečal z nemškimi voditelji na temo Ukrajine in Bližnjega vzhoda. Načrtovani obisk v Angoli, kamor naj bi Biden odpotoval po Nemčiji, so prestavili na prvi teden decembra.

Bela hiša je še sporočila, da je Zelenski Bidna seznanil z načrtom za zmago proti Rusiji, kar je Biden vzel na znanje in napovedal nadaljnja posvetovanja. Odločitve o zeleni luči za ukrajinske napade globoko v rusko ozemlje z zahodnim orožjem tako še ni.

ZDA so doslej Ukrajini zagotovile okrog 175 milijard dolarjev vredno vojaško in gospodarsko pomoč. Zmaga republikanca Donalda Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah bi nadaljevanje te pomoči postavila pod vprašaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Idioti 22:08 18.oktober 2024.

    V vednost , da so Rusi z dronom likvidirali že drugo naše darilo v obliki 36ton težkih T 55AS . Na bojišču se je pa pokazalo , da se jih ne more uporabljati kot borbene tanke ampak jih imajo UA ...prikaži večA za samovozeče topove ! Tanki pa imajo najmodernejšo Izraelsko merilno tehniko , merijo pa po tablicah iz priročnika o računarski artiljeriji !

  • Avatar Slayer
    Slayer 19:22 18.oktober 2024.

    Pošiljanje evropskega orožja v Ukraino je bil zločin. Vojna bi se brez zahodne pomoči končala v nekaj tednih, stotisoči Ukraincev bi bili še živi in ukrainska mesta cela. Upam, da bodo za ta zločin odgovarjali pted sodiščem za vojne zločine ...prikaži več vsi politiki, ki so v Ukraino pošiljali orožje vključno z Golobom, Fajonko in Šarcem. Ukrainci so naši bratje enako kot Rusi!!!

  • Avatar Slayer
    Slayer 19:20 18.oktober 2024.

    Osebek biden....ki kognitivno ni sposoben niti kandidature ...vodi usa....tip sploh ne ve kdo je, niti kje je...Enak nivo so vsi podložniki usa v eu ...tudi nemci...kompletni nazo pakt...zelensski plan zmage je zmagal...iz vseh na zahodu , ki mu ploskajo je ...prikaži več ustvaril majjmune....Še netanyahu zločinec in kriminalec dobi nobelovo nagrado za mir in bodo pridruženi vojni hujskači željni krvi srečni do nebes..!!!