Svet
19162 ogledov

Nova resna opozorila: To nam prinaša vojna v Ukrajini

vojna Ukrajina Epa
Opozorilo Svetovne banke in že pred dnevi tudi Organizacije združenih narodov.

Predsednik Svetovne banke David Malpass je opozoril, da bi rusko vojaško posredovanje v Ukrajini utegenilo privesti do globalne recesije v luči rasti cen hrane, energentov in gnojil. 

Malpass navaja, da so številne evropske države še naprej vse preveč odvisne od ruskih energentov, plina in nafte. Dodaja, da bi ruska prekinitev oskrbe s plinom lahko izzvala znatno upočasnitev gospodarskih aktivnosti v regiji. Izpostavlja še, da višje cene energentov že vplivajo na nemško gospodarstvo, eno največjih na svetu.  

Rusija in Ukrajina sta med največjimi proizvajalci gnojil in hrane. Malpass je včeraj dodal še, da države v razvoju že čutijo posledice. 

Svetovna banka je sicer na zasedanju prejšnjo sredo napovedala dodatnih 12 milijard dolarjev za soočenje z "uničujočimi posledicami" dogajanja, ki sicer ni le posledica dogajanja v Ukrajini, ampak tudi globalnega segrevanja in pandemije covida-19.

ZN: Grozi globalna prehranska kriza 

Združeni narodi so že pred tednom dni izdali svarilo v povezavi z ruskim napadom na Ukrajino. Če se izvoz hrane iz Ukrajine ne bo kmalu vrnil na ravni iz časa pred vojno, svetu grozijo večletne lakote, je na zasedanju zunanjih ministrov ZN posvaril generalni sekretar te organizacije Antonio Guterres.

Zaradi ruskega napada na sosednjo državo so dobave iz ukrajinskih pristanišč, od koder so pred tem izvažali ogromne količine žit, kot sta pšenica in koruza, ter sončničnega olja, zdaj ustavljene. To je že vodilo v zmanjšanje globalne ponudbe hrane in bistveno povečanje cen alternativ. Svetovne cene hrane so tako zdaj že skoraj 30 odstotkov višje, kot so bile pred letom dni.

Po besedah Guterresa zaradi konflikta v Ukrajini tako na desetinam milijonov ljudi grozi pomanjkanje hrane, podhranjenost in lakota. "Na našem svetu je dovolj hrane, če le delujemo skupaj. A če tega problema ne rešimo danes, bomo v prihodnjih mesecih soočenih z globalnim pomanjkanjem hrane," je bil jasen generalni sekretar ZN.

vojna Ukrajina Svet Ukrajinci si želijo težkega orožja, Putin svari Pšenica Stiska Svet Dramatično opozorilo. Svet ima zalog pšenice le še do ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jakec42 02:55 27.maj 2022.

    Ta butasta EU je državljanom unije zrihtala sankcije ne Rusom!

  • eminenca 15:54 26.maj 2022.

    zadeva je bila načrtna in sprožena in vedeli so odgtovorni , kakšna je situacija, ampak to res tako glupo, ko nam vse skrivajo, čeprav vedo za kaj gre ... narod je stoka, živina, jebe se njim, naj pocrka ... ampak ...prikaži več kako? od lakote? ... zakaj nas ne pobijete, zakaj se moramo takole jebat in trpet v negotovosti in strahu pred cenami, virusi in preživetjem ... satan naj že enkrat pokople ta svet, drugega nima ... upam

  • Avatar luckyss
    luckyss 13:21 26.maj 2022.

    Edino Madžarski in Srbiji se v Evropi ni treba bati lakote in energetskih mrkov pozimi...Slovenijo je Janez (s pomočjo Toninčija) osebno dal na spisek Rusiji še posebej sovražnih držav....Ruski vrh je za Slovenijo dejal, da ne razumejo "intenzivnosti proti ruskih ...prikaži več dejavnosti"....Banda nora..